Roxy Music en progrock !

Bryan Ferry, Roxy music  : bekende namen die in de jaren 70 en begin jaren 80 van de vorige eeuw de music scene beïnvloeden. Zij waren de inspiratiebronnen van heel wat groepen eind jaren 70 die men verzamelde onder de naam ‘new romantics”. Enkele voorbeelden zijn Duran Duran en Spandau Ballet.

Wat dit met progressieve rock te maken heeft zal ik proberen duidelijk te maken. 

Vooraleer Ferry de groep oprichtte deed hij auditie bij King Crimson. Gelukkig kreeg hij de job niet anders hadden we nooit van Roxy Music gehoord. 

Toen de groep begon was niet Phil Manzanera de gitarist, maar ene David O’List die voorheen in The Nice zat samen met Keith Emerson. Manzanera was afkomstig uit de Canterbury scene, waar ik het later over zal hebben.

Eddy Jobson nam in 1973 de plaats in van Eno en zou later bij Frank Zappa spelen. Eno werkte na Roxy vooral aan zijn eigen albums vol ambient. Ook als producer verdiende hij zijn boterham. In 1975 produceerde hij een langspeler van John Cage. 

Bassisten versleet de groep aan de lopende band. Eén van die bassisten was John Wetton. Later zou Wetton samenwerken met onder andere Bill Bruford die hij kende van King Crimson en Eddy Jobson onder de bandnaam UK. Begin jaren 80 werd hij zanger en bassist van Asia die een hit hadden met Heat of the Moment. 

De productie van de eerste langspeler van Roxy Music was in handen van Peter Sinfield die voorheen tekstschrijver was van King Crimson en later ook samenwerkte met Emerson Lake and Palmer. Een kleine wereld dus als je het mij vraagt. 

Geniet van deze zondag.

🙂

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

21 reacties op Roxy Music en progrock !

 1. logbankje zegt:

  Roxy Music, echt jaren jaren 70 en 80, waren heel wat uren op de radio te beluisteren. Hans

 2. Niet de beste uitvoering, maar wel een heel unieke met iedereen op het podium bij Live Aid. Vergeet nooit meer het nachtconcert van Roxy Music in de doelen in Rotterdam met een toen nog totaal onbekende Leo Sayer in het voorprogramma.

 3. Wel lekker muziekje hoor.

  Love As Always
  Dimario

 4. Rebbeltje zegt:

  Geef mij de echte versie maar…
  Toch wel leuk om het zo een keer te horen
  Groetjes

 5. De uitvoering die je hier laat zien en horen van het nummer is niet mijn smaak maar ik geniet nog steeds van dit nummer als het weer eens op de radio te horen is

 6. Wat een fijne funky uitvoering van het liedje heb je erbij gezocht! Roxy Music vind ik een geweldige band.

 7. Mooi stukje muziekgeschiedenis weer. Het was inderdaad een klein wereldje, waarin je bij verschillende bands dezelfde figuren weer tegenkwam. Met Roxy Music heb ik m.u.v. enkele nummers nooit echt veel gehad. Maar als je het dan toch over afsplitsingen hebt, bij Brian Eno dromen we nog geregeld even lekker weg. 🙂

 8. mizzD zegt:

  Let’s stick together.. vooral. 😉

 9. Roxy Music mij wel bekend Suske

  prettige zondag

 10. meninggever zegt:

  Bekende band en die zanger altijd goed in het pak waar de rest er bij liep als in een carnavalsoptocht. Lekkere muziek ook…

 11. Sjoerd zegt:

  Machteld haalt me de woorden uit de mond, heerlijke foute muziek.

 12. marieclaire zegt:

  De stoelendans van de poppetjes maakt het wel erg ingewikkeld allemaal. 😉

 13. Frank103 zegt:

  Roxy music en dit liedje ken ik zeker! Ik vind het te onrustige muziek voor in de auto of tijdens het werken, dan heb ik liever muziek van bijvoorbeeld de SOS band.

 14. Matroos Beek zegt:

  Van dit nummer kan ik nog steeds genieten. Vooral het begin is mooi met die startende motor… en dan vroemm… de muziek!

 15. Yova zegt:

  Deze muziek kennen we wel. Maar het is goede muziek om te luisteren. Wel druk… Leuk eens weer te luisteren. Fijne zondag.

 16. Bertie zegt:

  Roxy Music was fantastisch!

 17. Karel zegt:

  mogge Suske
  dit lied is zelfs mij bekend

  rustige zondag groet

 18. shivatje zegt:

  Dat me weer even in de tijd gaan

  Aum Shanthi

 19. John zegt:

  Hier heel wat muziek staan van Roxy Music en Ferry. Niet zozeer voor mezelf want ben er niet weg van maar de tegenpartij dus wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.