Kerstgedachten.

Op de foto hierboven zie je mijn ouderlijke woning. Dit huis is al lang met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor de steeds verder grond innemende firma gekend als “het vatenkot”. Het is dan ook 1976 dat die foto genomen werd en wel tijdens de lange hete zomer van dat jaar.

Ik ben enig kind, mijn moeder ook. Mijn vader kwam uit een gezin van zeven. Zes broers en één zus. Ieder jaar kwamen de broers en zus van mijn vader afwisselend met hun gezin nieuwjaar vieren bij ons. Het huis zou ontploft hebben moesten ze allemaal tegelijk komen. Al die neefjes en nichtjes herschiepen het huis tot een warboel. Mijn moeder liet ze doen.

Het is ondertussen reeds 10 jaar dat mijn vader overleden is. De tijd staat nu eenmaal niet stil. Mijn moeder leeft nog, is ondertussen 86 jaar maar gaat er niet bepaald op vooruit om het zacht uit te drukken. Ze woont nog zelfstandig maar de vraag is “hoelang nog ?”.

Met de rest van de familie aan vaders kant heb ik geen contact meer. Hun ouders die mijn ooms en tantes waren zijn op enkele na gestorven. De neven en nichten zijn ook al grootouder geworden en hebben genoeg aan hun nabestaanden. Zo gaat dat nu eenmaal.

Tijden veranderen. Geniet dus van elkaar zolang het kan met of zonder kerst.

Groetjes.

🙂

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

23 reacties op Kerstgedachten.

 1. meninggever zegt:

  Ook ik ken een soorgelijke situatie. Neven? Nichten? Sommigen al hemelen, de ooms en tantes uiteraard al veel langer en mijn ouders ook al lang. Kortom, weinig banden meer. Dat is wel heftig soms, want als je jong bent is die band vaak close.

 2. bentenge zegt:

  Genoten hebben we. Hopelijk was dit bij jullie ook het geval.

 3. John zegt:

  Het leven is voor mij een aaneenschakeling van dieptepunten geweest. Zo mooi als het in verhalen, films, en sprookjes is, is het nooit denk ik.

 4. marjolijn1 zegt:

  Ja, zo gaat het, hoe ouder je wordt hoe minder er overblijft…!
  Geniet van alles om je heen wat er wel is.

 5. omabaard zegt:

  Fijn om je wat beter te mogen kennen. Bij het ouder worden verwateren soms ‘oude’ contacten, door overlijden of omdat iedereen zelf in een uitgebreide familie terecht komt. Ik vind het wel jammer, maar komt overal voor.

 6. logbankje zegt:

  Het leven is vol van afscheid nemen, op vele manieren.
  Foto’s maken herinneringen los die je misschien al was vergeten. Hans

 7. Bertie zegt:

  Een mooi inkijkje in je verleden Sus.
  Mensen overlijden, huizen worden gesloopt of onherkenbaar verbouwd. Soms jammer.
  Zo gaat het hier ook. Als jongste zus denk ik wel eens: een knuffelen ze je dood, en dan gaan ze zelf.

 8. Een mooi, lief verhaal. Heb een goeie kerst Suske en gezin!

 9. Frank103 zegt:

  Mijn 2 neven van de (overleden) zus van mn moeder zie ik bijna iedere week, aan mn vaders kant zie ik nog een aantal neven regelmatig, maar ook een aantal niet meer. Mijn moeder werd recent 80, bij het feest dat we toen georganiseerd hebben kwam een heel groot deel van de familie opdagen. Op een of andere manier kunnen we het allemaal redelijk goed met elkaar vinden, zo’n feest is dan ook reuze gezellig.

 10. als je maar mooie herinneringen hebt aan vroeger en je niet alleen nu bent, dan is het niet erg dat je niet iedereen meer ziet. Wens jou en je geliefde mooie beestdagen.

  Love As always
  di Mario

 11. Matroos Beek zegt:

  Zo gaat het leven… helaas eindigt het zelden zo mooi als in de sprookjes. De familieleden en geliefde mensen vallen als blaadjes van de bomen… alles verdwijnt… Het stemt melancholiek.
  Genieten in het nu.
  Dat wens ik ook jou deze kerstdagen!

 12. rietepietz zegt:

  Inderdaad, zo gaat het vaak, als de oudere generatie wegvalt verliest de volgende generatie elkaar uit het oog omdat het met de dááropvolgende generatie allemaal een beetje veel wordt om na te lopen . Voor de kerst zijn het meestal de naaste familieleden die elkaar opzoeken

 13. Ook hier zijn al heel wat mensen weggevallen, van wie ik mijn vader – die al bijna 25 jaar geleden is overleden – nog het meest mis. Maar zo gaan die dingen onontkoombaar.
  We komen de kerst wel om door, al had ik liever wat winterweer gehad, want de kerstsfeer wil niet echt komen. Gezellige dagen verder, Suske.

 14. Rebbeltje zegt:

  Fijne dagen Suske met je naasten
  Groetjes

 15. Klopt Suske zo gaat dat, ieder gaat hun eigen weg en dat betekent soms dat men uit elkaar groeit. Geniet van je eigen gezin en je Moeder en wens jullie een fijne Kerstdag /dag 🌲

 16. Inge David zegt:

  Ik ken de regio langs het vatenkot heel goed en is de laatste tijd veel veranderd daar !
  Ik vind de nieuwe weg over de sporen niet zo leuk om aan te schuiven !
  En inderdaad de tijd staat niet stil !
  Wens je een fijne kerst !

 17. Weemoedige gedachten op de “”gezelligste”” dag van het jaar

 18. Hoe ouder je wordt,des te meer mensen om je heen er komen weg te vallen Suske, zo gaat dat nu eenmaal.

 19. Karel zegt:

  klopt de tijd staat niet stil
  ook hier weinig tot geen contact met familie aan vaders kant , ooms en tantes zijn er niet meer en ook de neven en nichten gingen hun eigen weg
  ik pak veel later vandaag een lekker pintje

  geniet de dag

 20. Dat huis gelijkt ferm op dat van mijn grootouders in Zarren. Inclusief de groeten voor de gevel. Ondertussen is het ook al lang tegen de grond gegaan en vervangen door een fermette.
  Ik vond dit jaar Kerstmis een ideale gelegenheid om eens ‘vermiste’ bloggers terug te activeren. Ik zie dat de voordeur openstaat, we kunnen er straks één op drinken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.