Katholieke viezentisten !

In mijn bibliotheek heb ik een exemplaar liggen van Mieke Maaike’s vrolijke Jeugd van de hand van Louis Paul Boon. Niet met de gekende foto op de omslag maar een onduidelijke tekening aan de hand van Peter van Straaten.

Dit exemplaar kocht ik tweedehands via Bol.com en op zich is dat niet zo interessant. Wel leuk vind ik dat dit zo te zien een boek is dat lang geleden kon geleend worden in een bibliotheek. Niet zomaar een bieb maar de bieb van een Katholieke school in Apeldoorn.

Dat dit boek ooit kon uitgeleend worden aan de leerlingen van een katholieke school vind ik grappig, maar ook een bewijs dat de tijdsgeest enorm veranderd is. Zoiets zie ik niet meer gebeuren of ik moet het volledig mis hebben.

Ook vraag ik me af of dergelijke boeken tegenwoordig nog zouden kunnen geschreven en gepubliceerd worden. Toen het boek in 1972 verscheen stonden heel wat volksstammen op hun achterste poten en was het de tijd van “alles kan en alles mag”.

Een ander schrijver wiens schrijven voor controverses zorgden was Jef Geeraerts. Die schreef over zijn avonturen in het toenmalige Belgisch Congo. Ontelbare zwarte vrouwen en meisjes die hij genomen had en hoe hij omging met de lokale bevolking. Over die mensen schrijven in de hedendaagse achtergrond zou nogal stof doen opwaaien.

Deze bedenkingen zitten er op voor vandaag. Ik heb zin om een logje over racisme bij blote vrouwen te schrijven maar weet niet of ik daar ooit zal aan beginnen of indien wel, zal publiceren.

Groetjes.

🙂

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

44 reacties op Katholieke viezentisten !

 1. Het is bijzonder om te zien hoe de dingen weer veranderen. Ik heb ooit een een collega gehad die dan zei “het benne allemaal golfbewegingen”. Ik denk dat hij gelijk heeft.

 2. meninggever zegt:

  De lectuur van toen was ook een gevolg van hoe we de seksuele revolutie van 50 jaar geleden beleefden en benutten. Vrijheid, blijheid. Eindelijk seks zonder beperkingen door het geloof opgelegd. Daarna de jaren van de hippies, partnerruil moest kunnen, topless, naaktheid op het strand, camping en zelfs in sommige zwembaden. Minirok, hotpants, behaloos in een leuk haltershirtje. De string kwam voor het leuke ding, maar nu is alles weer bedekt onder een dikke laag kleding. Want de nieuwe cultuur, een ander geloof, de beperkingen weer opnieuw aanwezig. Vertrutting is het gevolg. En dat zullen we in de lectuur vast ook weer gaan meemaken….

 3. doriske zegt:

  louis paul boon vind ik een erg goeie schrijver maar hij heeft betere werken geschreven dan mieke maaikes obscene jeugd.
  en over seks, overspel en preutsheid heb ik ook al het een en ander geschreven en zal ik in de toekomst waarschijnlijk nog doen, oa op mijn blog.

 4. Dat sommige boeken nu niet meer verkrijgbaar zijn in bibliotheken vind ik eigenlijk achteruitgang in plaats van vooruitgang.

 5. omabaard zegt:

  Tijden veranderen voortdurend en dan neigt het soms over naar de verkeerde richting. Te is nooit goed. Tiktok beangstigt me soms wel. Ik zie hoe kleindochter er onschuldige filmpjes bekijkt of op plaatst, nu is ze nog echt kind, maar leeft toch al met het medium

 6. Ik heb van beide schrijvers boeken gelezen. Geef mij maar Boon. Geeraerts vond ik t rauw. Maar moesten ze heden geschreven zijn ben ik zeker dat er veel méér kritiek op zou komen dan vroeger!!

 7. logbankje zegt:

  Mieke Maaike’s vrolijke Jeugd, het lijkt de bron van vele van je logjes te zijn.
  De Katholieke school in Apeldoorn ging zeker met zijn tijd mee.
  Vandaag de dag, wordt er nog steeds geproduceerd, in boek en video lijkt mij.

  Ot. Je verzoekje ligt op het log Bankje voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

 8. Karel zegt:

  ja ik wil ook wel weer eens naar de kust , maar wacht ook nog wat af 🙂

  rustige avond groet Suske

 9. Frank103 zegt:

  Lastig onderwerp, er zijn vast meerdere oorzaken te bedenken.

 10. rietepietz zegt:

  Bloot op zich is niet slecht, het ligt er maar aan hoe men er mee omgaat. Racisme is vaak een verkeerd begrepen woord, het en de manier waarop men er nu aandacht voor vraagt doet meer kwaad dan goed.

 11. Toen een aantal jaren gelden op het strand een volwassen man zich een milliseconde bloot gaf vanwege het aantrekken van een zwembroek en ik achter me drie jongens van ruim in de 20 die aan hun dictie te horen student waren oprecht geschokt hoorde zeggen: ‘Gadverdamme, zie je dat! Die gast staat in z’n blote reet!’, wist ik dat de tijden dramatisch veranderd waren. Gangreen heb ik wel gelezen. Harde, rauwe boeken, misschien net zo rauw als de koloniale praktijk was in die dagen. Ik weet niet of zo’n boek nu nog probleemloos zou kunnen worden gepubliceerd. Ik ben bang van niet.

 12. Bertie zegt:

  Mieke Maaike las ik lang geleden. Volgens mij stond het toen gewoon in de bibliotheek, ik weet niet zeker.
  Dat in de jaren 60-70 grenzen werden overschreden staat buiten kijf, overspannen braafheid deugt ook niet.
  Het dubbele van deze tijd vind ik het ergste, het werd al genoemd.
  Er is nu een programma over, maar dat gaat niet alleen over seks.
  ‘Goed fout’ heet het.
  Gepresenteerd door Katja Schuurman, toch niet slecht. ☻

 13. marjolijn1 zegt:

  Alle taboes komen weer beven drijven.

 14. Karel zegt:

  ik vind aan bloot niets slecht
  het slechte zit bij velen tussen de oren
  en die dingen als tiktok of weet ik wat , die maken dat veel jongeren zich te ver laten gaan 😦

 15. Eerlijk gezegd durf ik tegenwoordig niet meer in monokini op het strand!

 16. Rebbeltje zegt:

  Tijden veranderen maar goed of niet goed wie zal het zeggen…
  Vind dat matroos hier wel een punt maakt
  Groetjes

 17. We zijn gewoon in een tijd van vertrutting beland. Alle sexuele vrijheid waar in de jaren 60 en 70 voor geknokt is wordt nu weer verbannen.

 18. Ik heb een eerste druk liggen 😉

 19. mizzD zegt:

  Is vrolijk een ander woord voor obsceen? 😛

 20. Ik zie op dit moment rondom een enorme vertrutting en verpreutsing. De katjes worden nog alleen in het donker met gesloten gordijnen geknepen.

 21. Sjoerd zegt:

  In de zestiger jaren waren er nog weinig taboes, volgens mij wordt het steeds erger.

 22. vroeger was het te preuts, omstreeks 1968 ging het volledig de andere kant uit en nu zijn we terug naar af
  Boon was onder meer bekend om zijn Fenomenale Feminatheek, een fotoverzameling van naakte vrouwen, ..

  Hoe zouden ze iemand in deze tijd noemen…

  Prettige dag Suske

  • Suskeblogt zegt:

   Gezien het in dat boek dat ik trouwens bezit om zowel om oude tot zeer jonge dames gaat denk ik dat ze hem rap zouden interneren. En de naam zou met een P beginnen. Vul zelf maar verder in.

 23. marieclaire zegt:

  Lezen over deze onderwerpen zal geen probleem zijn, dus een boek publiceren kan best nog wel. Net als een logje zoals jij dat in je hoofd hebt. Ik kijk er alvast naar uit.

 24. Tegenwoordig mag niets meer. Misschien zijn mensen ook wel bang dat ze meteen overal te zien zijn, dat is natuurlijk het nadeel van internet en sociaal media.

  Love As Always
  Dimario

  • Suskeblogt zegt:

   Klopt Dimario, het web zit daar voor veel tussen, maar langs de andere kant zie je jonge dames en zelfs meisjes niet veel ouder of zelfs even oud als jouw S met sexy outfit en dansjes om je aandacht vragen. Dat stoort me in feite meer dan de borsten van een 20jarige meid. Het is me een rare wereld geworden vol contrasten op seksueel vlak.

   • Matroos Beek zegt:

    Sexting is een enorm probleem bij tieners. Het is toch ook weer onwetendheid waarom ze naaktfoto’s van zichzelf verspreiden via internet. Er schort iets met de voorlichting ivm naakt en internet. Je wil niet weten hoeveel problemen er daardoor ontstaan bij jongeren. In een onbezonnen bui gooien ze zo’n foto’s of filmpjes van zichzelf op het internet… met alle gevolgen van dien. Het gebeurt vaak ook onder dwang om erbij te horen.

 25. Ik heb er tien jaar geleden al een blog over geschreven, dat wordt nog steeds veel aangeklikt in de nachtelijke uren!

  https://basvanvuren.org/2010/11/19/neuken-op-kop-om-te-kijken-hoe-het-moet/

 26. Hoe meer we tegenwoordig per internet kunnen zien hoe minder we ertegen lijken te kunnen. Apart.

  • Suskeblogt zegt:

   Men beweert er niet tegen te kunnen maar surfen ons toch te pletter voor die ene blote kont of tiet. Net zoals voor het internet bestond niemand naar de Pin Upclub keek op TV maar iedereen dat programma wel kende. Wie bedriegt dan wie ?

 27. ms zegt:

  De gulden middenweg bestaat niet en zal nooit te vinden zijn. Het was ooit te preuts, werd losser en losser en hoe losser het werd hoe meer taboes er sneuvelden. Te veel eigenlijk. Logisch dat er dan een nieuwe beweging komt die de andere richting uitgaat. Maar té ver terug is ook een brug te ver.

  Jef Geeraerts heb ik gelezen. Mijn ex bracht boeken mee uit de bibliotheek van zijn werk. Jef Geeraerts ging me tegen.

  • Suskeblogt zegt:

   Dat macho gedoe van den Jef en hoe hij beweert om te gaan met die afrikaanse vrouwen stoot me ook tegen de borst. Niets voor mij. Dan toch liever Boon ook al is die ook niet altijd gezond bezig geweest volgens de huidige tijdsgeest.

 28. bentenge zegt:

  Langs de ene kant (dixit matroos Beek die het kan weten) een sterke verpreutsing en langs de andere kant tiktok en instagram waar het op het eerste zicht allemaal gaat om hoe weinig kleren kan ik aan dat het nog net aanvraadbaar is. De USofA attitude van hypocrisie bereikt de ganse wereld.
  Nu denk ik wel dat je blij mag zijn dat de dame op je foto haar niet onaardige naaktheid mooi verbergt of hje had een rpoces aan je been wegens aanradning van de eerbaarheid van een minderjarige (afgaande op de foto) en schending van het portretrecht of copyright. 🙂 (ik grijns even)
  Ik kijk alvast uit naar een uitdieping van het door jou voorgestelde onderwerp.

  • Suskeblogt zegt:

   Hoe oud de dame op de foto is weet ik niet. Of je moet afgaan op de veronderstelde stevigheid van haar borsten die op hogere leeftijd misschien tot aan haar knietjes kunnen hangen slingeren wegens nooit BH gedragen. .
   Ik ben min of meer bezig met dat voorgestelde onderwerp. Een zien welke afbeeldingen ik kan stelen van het web. 🙂

 29. Matroos Beek zegt:

  Suske, de verpreutsing is gigantisch! Ik werk samen met vrouwen die half zo oud zijn als mij en ik kan het weten. Zelfs het geven van seksuele voorlichting is voor hen een brug te ver. Moeten we terug over de ooievaar en de bloemkool vertellen? Wat een tijden…

  • Suskeblogt zegt:

   Voorlichting krijgen ze anders genoeg op het internet. Ik ontdekte dat mijn zoon reeds vroeg antwoorden kreeg op vragen die hij niet gesteld had. :). Een meer dan dubbele moraal tegenwoordig.

   • Matroos Beek zegt:

    En dat is nu precies het probleem. Jongeren kunnen hierin niet goed filteren omdat ze geen kapstok hebben waaraan ze de seksueel getinte zaken kunnen ophangen. Porno is iets anders dan liefde en/of dan voortplanting. Het is triest als (vooral) meisjes dingen toelaten waarbij ze zich niet goed voelen, dat ze dingen doen tegen hun zin om hun lief te houden… Veel belangrijker is hen te leren waar hun grenzen liggen en dat ze die dus ook moeten aangeven. En hoe ze dat moeten doen. Porno is mijn inziens enkel de daad, de fantasie. Niets mis mee voor volwassenen, ieder z’n ding, maar niet voor een kind of een jongere. Zo krijgen ze toch echt een verkeerd beeld van wat seksualiteit inhoudt.

   • Suskeblogt zegt:

    Dat klopt. Ook volwassenen hebben op den duur last van porno. Alsof sex het enige is dat telt in een relatie. Dan hebben we het nog niet over het uiterlijk. Meestal zijn die mannen in porno uitzonderlijk geschapen en de vrouwen in feite ook buiten proporties. Dat kan tot een verkeerd beeld van het eigen lichaam leiden me frustraties tot gevolg. . Ik moet in ieder geval geen porno. Mooi naakt in kunst of foto is weer iets anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.