Nog maar eens in de Schaapbruggestraat.

Dat er veel verandert in die straat en omgeving heb je hier al mogen lezen en bekijken. Vroeger was er daar veel landbouw. Daar kwam vorig jaar definitief een eind aan toen de laatste nog aktieve boer kwam te overlijden. Hij was goed in de 90 en altijd terug te vinden op zijn land. Nu staat de boerderij tekoop.

Heel lang geleden stond de woning verder van de straat. Het was zo’n typisch kronkelstraatje die je hier en daar nog ziet in gebieden waar nog veel landbouw is. Auto’s kruisen is dan een hachelijk iets door de smalle straat die langs weerszijden nog begrenst is door een gracht. De grachten zijn reeds jaren geleden verdwenen en de straat heraangelegd ten voordele van het vrachtverkeer.

Even een blik werpen door de ijzeren poort die jammer genoeg op slot is. Dit beeld werpt je terug in de tijd. Toen zag je overal in de buurt zulke gebouwen die dienden als stal of opbergen van de tractor enz.

Links naast de boerderij heb je een steegje met enkele kleine huisjes die blijkbaar nog bewoond zijn. In de volksmond heet(te) dit de “Pollepelreek”. Waar die naam vandaan komt heb ik niet kunnen achterhalen. Officieel is dit ook een deel van de Schaapbruggestraat. Eind jaren 50 van de vorige eeuw hebben mijn ouders hier ook een tijdje gewoond. De onlangs overleden boer was de eigenaar van die huisjes.

Vlakbij de boerderij staat dit kruisbeeld. Als ik het me goed herinner stond dit kruisbeeld oorspronkelijk aan de andere kant van de straat. Ik herinner me nog dat mijn vriendinnetje met haar ouders in een huis vlakbij de boerderij woonde. Toen onze moeders op een dag buiten voor het huis van dat vriendinnetje aan het praten waren moest ze plots dringend. Haar moeder deed teken van “doe maar hier;” Onder het oog van OLH trok ze haar kleedje omhoog en liet de natuur haar werk doen. Of ze dit later opgebiecht heeft in de biechtstoel weet ik niet.

Zo heb ik toch nog iets devoots kunnen toevoegen aan deze blog.

Groetjes.

🙂

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

30 reacties op Nog maar eens in de Schaapbruggestraat.

 1. meninggever zegt:

  Kruisbeelden en kleine kapelletjes, voor ons toch iets meer verbonden met Zuid-Limburg waar het RK-geloof nog wat dieper geworteld is dan in het Noordwesten van Holland. Die oude panden zijn voor mij typerend voor Belgisch (of Frans) landschap…

 2. logbankje zegt:

  Het steegje met de kleine huisjes kwam je in mijn geboortedorp ook wel tegen.
  Zie wel eens filmpjes op YT dat men de leegstaande gebouwen in België bezoekt.
  OLH vergeet en vergeeft het plasje wel. Hans

 3. Dit zal vast worden afgebroken, maar jij hebt je herinneringen weer opgehaald.

  Love As Always
  Dimario

 4. Kakel zegt:

  ‘Doe maar hier.’ Die vrouw had wel lef (-: Ze was vast niet katholiek.
  De foto’s van de boerderij en omgeving vind ik typisch Vlaams. Dorpjes om te koesteren. Hier zouden ze het meteen neerhalen om er een appartementencomplex op te gooien. Je mag meer van dit soort reportages maken!

 5. Mijn oom Roelof, een soort nonkel Juul maar dan zonder tweeloop, ging als hij wat ‘water kwijt moest’ altijd naar buiten, achter de schuur. Tante en oom hádden wel een wc, waar rechts van de gietijzeren stortbak een reusachtige spin van tenminste zeshonderd jaar oud woonde, maar voor ‘water’ ging oom de tuin in. Een kruisbeeld stond daar niet. Oom Roelof wist in elke zin tenminste drie vloeken te plaatsen die allemaal begonnen met Godverrrrr… Van wildplassen had toen nog niemand gehoord. (De moeder van je vriendinnetje had gelijk 🙂 )

 6. Matroos Beek zegt:

  Mooi logje. De huisjes en de omgeving brengen me terug naar mijn kinderjaren.

 7. marjolijn1 zegt:

  De tijd zal leren, wat de toekomst brengt…!

 8. klaproos zegt:

  geweldig suske, wat een mooie plek,
  daar zou ik graag eens heen gaan… ik hoop dat je nog een paar keer daar gaat kijken

 9. Er valt best iets moois te maken van die boerderij, maar ik zal het aan iemand anders overlaten…

 10. rietepietz zegt:

  Het zou me niet verbazen als de boederij uiteindelijk toch onder de slopershamer komt, jullie Belgen zijn nogal sloperig.

 11. mizzD zegt:

  Het eerste wat in mij op kwam was ‘typisch Vlaams stukje dorp’.. ik weet niet, je kunt áltijd merken als je ongemerkt de grens overgaat dat je in B bent.. het ziet er gewoon nét wat anders uit als bij ons, maar wat het verschil dan preciés is kan ik niet benoemen. Zal andersom ook wel zo zijn hè?
  Interessant om dat verder op te volgen daar, zal ongetwijfeld heel veel gaan veranderen nog.

  Is dat iets van een voorwaarde voor jou? dat er iets devoots in je postje zit? 😉
  Vind het niet zo’n gekke plaats om te plassen.. een bloot kruis bij een houten kruis..! 🙂

 12. Bertie zegt:

  Zo te zien al een oud huis, het pannendak zakt met de goot, metselwerk.
  Of het te renoveren is voor een redelijke prijs?
  Wildplassen deden bij ons alleen de jongetjes. ☻

 13. Goed voorbeeld waarom loop je niet even snel met zo’n kind naar huis denk ik dan.

 14. Rebbeltje zegt:

  Die staan er ook niet voor niks 😉

 15. Yova zegt:

  Deze boerderij staat te koop. Wel zonde. Echt nostalgisch om te zien. Hopelijk komen geen krakers erin. Toch gaan de boeren naar Duitsland. Omdat hier regels erg te word. Ik heb op de tv gehoord.

 16. Het kruisbeeld sluit mooi aan bij je vorige blogje.
  De sfeer van het oude boerenleven hangt nog op het erf in die stallen. Maar lang zal dat wel niet meer duren. Het zal eerdaags wel worden verkocht om daarna te worden gesloopt ten behoeven van iets nieuws, neem ik aan.

 17. marieclaire zegt:

  Een stukje nostalgisch Vlaanderen. Zou goed zijn om te behouden.

 18. Karel zegt:

  nou ik vind dat plekje niet zo wild dus ik zou het geen wildplassen willen noemen 🙂
  Pollepelreek = misschien ooit streek of straat geweest
  ik vermoed dat er een projectontwikkelaar de boel opkoopt en er dure flatjes neer zet

  sneeuwachtige groet

 19. ms zegt:

  Ach ja, moeten ze daar natuurlijk een grote weg voor leggen.

 20. zo’n kruisbeeld kom je niet vaak tegen Suske….

  prettige dag

 21. Ik vind het een mooi plekje! Als ik heel veel geld had zou ik die boerderij daar best willen kopen.

 22. Sjoerd zegt:

  Nou ja. of dat laatste devoot was weet ik nog zo net niet. Maar toen keek men nog niet zo nauw. Nu noemen ze het wildplassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.