Werken aan de Hanekop !

In de jaren 1930 werd de Roeselaarse binnenhaven de vaste stek voor een nieuw soort bedrijven. De veeteelt begon grotere proporties aan te nemen. Vooral voor de kweek van kippen bleek dat een goed samengesteld mengvoeder van groot belang was. Verschillende (graan) handelaars legden zich toe op het produceren en verhandelen van mengvoeders. Voor de productie hadden deze bedrijven geschikte gebouwen nodig. Die moesten vooral hoog zijn om er silo’s in onder te brengen. In deze silo’s konden granen opgeslagen en vermengd worden.
De veevoederbedrijven zorgden voor de eerste hoogbouw langs het kanaal. De ligging langs het kanaal was ideaal voor deze bedrijven. Met binnenschepen konden graan en oliën in bulk aangevoerd worden. In geen tijd werden er verschillende veevoederfabrieken langs het kanaal gebouwd, allemaal in hoogbouw en voorzien van de nodige laadbruggen over de Kaaistraat
en Trakelweg.

De haast iconische silotoren van Hanekop, die sinds jaar en dag de skyline van de Kop van de Vaart en bij uitbreiding Roeselare domineert, zal er binnen afzienbare tijd iets anders uitzien. Granero Industrio is recent gestart met een grondige renovatie van de hele site. “Bedoeling is om de hele site in de eerste helft van 2023 operationeel te hebben”, klinkt het. De sloopwerken moeten eind maart achter de rug zijn.

Hanekop gezien vanaf de Veldstraat.

Hanekop is en blijft een welluidende naam in Roeselare doordat de silo’s van het bedrijf al decennia boven de Kop van de Vaart uittorenen. Maar activiteit is er al lang niet meer. De productie van veevoeders werd in 2003 stilgelegd. De bloemmolen volgde vijf jaar later. De voorbije jaren stond de site leeg.

De afbraakwerken gezien van de overkant van het kanaal.

Het gaat hier niet over een site die volledig wordt afgebroken, maar om een renovatieproject waarbij heel veel wordt bewaard van de bestaande gebouwen.

Eind 2017 hebben Maselis, leverancier van graanproducten voor de voedingsnijverheid, en veevoederbedrijven Versele-Laga en Debaillie zich verenigd in Granero Industrio ( Granen Roeselare Industrieel Trio red. ) en samen hebben zij dan ook de site Hanekop, die op dat ogenblik eigendom was van Dossche Mills in Deinze, gekocht.

Ik ben ook even dichtbij geweest om deze foto te nemen.

Ik zal nu en dan even terugkeren om te zien hoe de werken evolueren en foto’s nemen die ik hier dan zal plaatsen. Hopelijk vinden jullie het interessant.

Groetjes.

🙂

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

25 reacties op Werken aan de Hanekop !

 1. Matroos Beek zegt:

  Hanekop. Ik herken de naam en heb het gevoel dat ik al vrachtwagens heb zien rijden met Hanekop erop. Versele Lage is/was in Deinze dacht ik.

 2. Mijn buurman heeft een hanekop, maar dat zal niets met dit bedrijf te maken hebben…

 3. Karel zegt:

  mogge Suske
  zulke werken vind ik altijd mooi om te zien
  er ligt daar ook een flink stukje geschiedenis van de stad
  is al bekend wat er terug komt voor die gebouwen

  rustige dag groet

 4. Suskeblogt zegt:

  Hopelijk kraait je buurman je smorgens niet te vroeg wakker, anders vring hem de nek af.

 5. Suskeblogt zegt:

  Klopt, ik heb het eens opgezocht en daar is een dierenwinkel van dat bedrijf gevestigd. https://www.versele-laga.com/nl/be/over-ons

 6. ms zegt:

  Hanekop kende ik niet maar Versele-Laga wel.

 7. marieclaire zegt:

  Een samenwerking van fabrikanten voor menseneten en fabrikanten voor veevoer vind ik op zich al hilarisch. En dan ook nog op dezelfde site. Er kan zomaar verwarring optreden. 🤣

 8. klaproos zegt:

  niet echt een mooi gebouw hé suske, maar als jij er een spannende reportage van maakt is het altijd goed 🙂

 9. Sjoerd zegt:

  Ik vind deze ontwikkeling zeker interessant, voor mij mag je zo verder gaan. Zo leren we beetje bij beetje Roeselare kennen.

 10. Karel zegt:

  ha die Suske
  klopt dit is een mooie dag om wat in huis te doen , en als het wat beter is weer er op uit
  ja wandelen gaat goed , maar conditie is nog niet je van het , ben ook geen 20 meer hé hihi

  fijne middag groet

 11. Suskeblogt zegt:

  IK ben ook niet meer zo jong meer hoor. Mijn conditie is momenteel beneden alle peil, maar daar heb ik het later over. Nu rustig binnen blijven en aan de koffie ofzo.

 12. Suskeblogt zegt:

  De firma gaat die gebouwen wat opgraden en het weer gebruiken voor productie. Veel was verouderd na al die jaren.

 13. Reportages over dergelijke werken vind ik altijd interessant. De grote machines waarmee zulke activiteiten gepaard gaan, maken nog altijd het jongetje in me wakker.

 14. ik ben benieuwd hoe ze deze site gaan verbouwen Suske

  groeten

 15. Karel zegt:

  oké , dus het blijft kippenvoer

 16. Suskeblogt zegt:

  Bij mij ook. Die machines zie ik graag bezig.

 17. Doet hij niet, hij legt ook geen eieren.

 18. Bertie zegt:

  De naam zal wel blijven voortleven in de herinnering van de meeste bewoners.

 19. rietepietz zegt:

  Zeker het deel waar de naam op staat is het bewaren waard. Ik hoop dat het niet in de renovatie verdwijnt.

 20. Wat goed dat het complex (grotendeels) bewaard blijft. Dit zijn iconische gebouwen voor een stad, en in dit geval ook nog eens met een prachtige naam. In mijn provincie hadden ze vroeger veel strokartonindustrie. De meeste van die fabrieken zijn afgebroken, maar De Toekomst staat gerenoveerd en wel nog in Scheemda. Ik ben erg benieuwd naar de vorderingen van Hanekop!

 21. marjolijn1 zegt:

  Mooie uitleg Suske…!!

 22. Yova zegt:

  Hanekop heb ik nooit van gehoord. Ik heb via linkje bekeken. Zegt mij niks. Gaat iets over de dieren? Deze bedrijf ziet niet zo goed uit. Het is beetje verouderd lijkt me. Wel mooie foto’s kunnen maken. Daar leer ik zo van. Leuke naam bedacht. Fijne avond.

 23. Ik ben wel benieuwd hoe het daar is geworden. Hanekop, hoe komen ze erop.

  Love As always
  Dimario

 24. Fijn dat je dit uit de doeken doet. Mijn ouders kochten altijd veevoeder van dat bedrijf en uiteraard ook Versele-Laga. Wist wel niet dat extern connectie met Dossche was. Tof te lezen en hoop dat je af en toe passeert om foto’s te nemen.

 25. Suskeblogt zegt:

  Foto’s nemen van de werken ga ik zeker en vast doen. Misschien binnenkort al.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.