Werken langs het kanaal Roeselare !

Dit is de Schaapbrug. Die heb ik weten bouwen in 1979. Daar moeten nog foto’s van bestaan. Eens navragen bij mijn moeder.

De Schaapbruggestraat waar ik destijds woonde met mijn ouders gaat over het kanaal via de Schaapbrug. Van op die brug had ik goed zicht op de werken die daar nu plaatsvinden. Een groot project waarover hieronder meer.

Modderige toestanden. Wie weet goed voor een kuuroord ?

De Vlaamse Waterweg nv en POM West-Vlaanderen startte op maandag 14 september 2020 met voorbereidende werken voor de River Terminal. Langs het kanaal Roeselare-Leie komt een gloednieuw overslagcentrum waarop vrachtschepen kunnen aanmeren. De River Terminal moet tegen eind 2021 af zijn.

Een zicht op een deel van de werken. Vroeger stond hier een sjieke villa. Die is verdwenen. Nu afwachten hoe het er zal uitzien eens de werken ten einde zijn.

Het overslagcentrum bestaat uit een kaaimuur van 230 meter waar schepen aanmeren, en een kaaiplateau van 18.000m² dat als opslagruimte fungeert. Deze nieuwe terminal zal nieuwe economische impulsen aan de regio geven. Met het overslagcentrum willen POM West-Vlaanderen en De Vlaamse Waterweg nv meer bedrijven overtuigen om over te schakelen op de binnenvaart voor het vervoer van goederen en grondstoffen. Ook de lokale werkgelegenheid krijgt hiermee heel wat stimulansen. De Vlaamse Waterweg nv en POM West-Vlaanderen willen het kanaal Roeselare-Leie, jaarlijks goed voor meer dan 4 miljoen ton vervoerde goederen, verder uitbouwen als transportalternatief, ook voor bedrijven die geen rechtstreekse toegang hebben tot de waterweg.

Altijd leuk zo’n schip te zien. Op de achtergrond zie je dat rood gebouw. Dat is Poco Loco, lekkere chips worden daar gemaakt.

De bouw van River Terminal Roeselare maakt deel uit van Seine Schelde Vlaanderen. Voor dit binnenvaartproject bundelen De Vlaamse Waterweg nv en de Europese Unie de krachten om te investeren in de toekomst van watertransport.

Nog een laatste blik werpen op dat schip of boot or whatever. Geen idee wat voor vracht deze vervoert of waarvoor al die buizen dienen. Wel mooi zicht.

Net zoals bij de uitbreidings- en renovatiewerken aan River Terminal Wielsbeke op de Leie slaan De Vlaamse Waterweg nv en POM West-Vlaanderen de handen in elkaar voor de realisatie van dit overslagplatform. Meer binnenvaart betekent minder drukke wegen, meer veiligheid en een schoner milieu.

Eens een “ernstige” blog over het kanaal van Roeselare. Het was leuk daar eens rond te fietsen en foto’s te nemen. Zodra het weer wat beter wordt en de dagen langer EN een nieuwe ketting op de fiets ga ik de buurt opnieuw verkennen maar dan vanuit een ander startpunt als je begrijpt wat ik bedoel.

Groetjes.

🙂

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

19 reacties op Werken langs het kanaal Roeselare !

 1. Ik zie dat er niet allen in onze gemeente grote werken aan de gang zijn ,maar ook bij jullie !

 2. amleta zegt:

  War es ganz anders, als du mit deinen Eltern an diesem Ort gelebt hast?

 3. Yova zegt:

  Het is wel zonder om te slopen. Gebeurt ook daar altijd wat. Maar schip lijkt me te klein om te varen. Zo breed is ook weer niet water. Sluis is altijd wel smal. Toch heb je gelukt om foto’s te maken.Fijne weekend gewenst.

 4. Er gebeurt daar van alles zo te zien!

 5. logbankje zegt:

  De infrastructuur moet men toch afstemmen op de vraag van goederen.
  Daarnaast is werkgelegenheid ook belangrijk.
  Dan moet het verleden wel eens plaats maken voor het heden. Hans

 6. dit schip uit 2013 vervoerd olie.

  Love As Always
  Di Mario

 7. Kakel zegt:

  Boten/schepen zijn enorme vervuilers. Zeker de wolkenkrabbers. Anderzijds zouden er zonder schepen meer vrachtauto’s op de weg rijden…Ik vind het kunstig hoe zo’n joekel van een schip nét door een sluis kan.
  Een nieuwe ketting op de fiets is voor jou toch zo geregeld? (-:

 8. marjolijn1 zegt:

  Aan investeren in de voorruitgang is niets mis.

 9. Wat zijn ze daar allemaal aan het uitspoken. In BE wordt niets meer gespaard vooral in VLAANDEREN

 10. Rebbeltje zegt:

  Ha we krijgen hier werkelijk een rondleiding door de jarige job himself.
  Van Harte Gefeliciteerd en maak er een fijne dag van
  Groetjes

 11. een interessant logje Suske

  investeren voor de verdere ontwikkeling van de streek, daar is niets mis mee

  groeten

 12. Mooi informatie logje. Hopelijk lukt het – met binnenkort hopelijk schone – binnenvaartschepen Roeselare op te stuwen in de vaart der volkeren.

 13. Sjoerd zegt:

  Zo’n nieuwe ketting opleggen moet bij het fietspunt toch een fluitje van een cent zijn in vergelijking met deze overslaghaven.

 14. ms zegt:

  Ik vind het altijd jammer om zien als iets gesloopt wordt, maar anderzijds is het een moeilijk evenwicht tot behouden en vooruitgang.

 15. bentenge zegt:

  Leuk om eens te zien. Ik passeerde daar eeuwen geleden op weg naar de Spanjestraat vanuit Kortrijk. Afrijden E17 en dan langs kanaal via de ronde punten naar Spanjestraat. De Schappbrugge reed ik nooit over.

 16. Matroos Beek zegt:

  Ik hoop het Suske. Maar ook boten zijn tot nu toe énorme vervuilers… Ik hoop dat ze dan toch gebruik maken van boten die minder belastend zijn voor het milieu. In de ontwikkeling daarvan is nog heel wat werk aan de winkel.

 17. Karel zegt:

  mogge Suske
  ja vervoer over water is een goede zaak , en zeker ook daar goed voor de werkgelegenheid
  dat schip is een tanker , maar zo te zien leeg

  geniet de dag

 18. John zegt:

  Hier willen ze een strand slopen voor zo’n terminal om te concurreren met België. Gelukkig wordt het vanwege protesten telkens uitgesteld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.