Op bezoek bij onze overledenen.

Deze morgen ben ik met mijn moeder naar het kerkhof gereden waar haar ouders begraven liggen en mijn vader uitgestrooid. Op eigen kracht geraakt ze er niet meer, maar daar ze toch wilt gaan heb ik haar gebracht.

Ik ben geen type dat uit zichzelf naar zo’n plaats gaat. Sommigen halen daar troost of rust uit. Ik niet. Deze overleden personen leven voort in mijn herinneringen. Ik hoef daarom niet naar het kerkhof. En de overledenen zelf ? Die weten het niet meer. Ik weet dat sommigen daar anders over denken. Dat respecteer ik.

Hopelijk hebben de monsters gisterenavond niet teveel aan de voordeur gerammeld. Hier niets gehoord of gezien. Ze zullen bang voor mij zijn.

Verder wens ik jullie een fijne vrijdag.

🙂

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

22 reacties op Op bezoek bij onze overledenen.

 1. meninggever zegt:

  Ik onderschrijf dat gevoel. Heb zelden bezoekjes gebracht aan de kerkhoven waar vroegere geliefden lagen of waren uitgestrooid. Maar ze komen bij mij altijd al dan niet met respect behandeld voor bij in de verhalen die ik over hen vertel. Lijkt me toch meer respect-gevend…

 2. logbankje zegt:

  Eigenlijk kom ik er de laatste jaren ook niet meer, voor de zelfde reden. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 3. Ik deel je mening over kerkhoven. Zelf wil ik gewoon de pijp uit als het zo ver is. Toch kom ik wel eens op kerkhoven. Eigenlijk alleen om er foto inspiratie op te doen

 4. Frank-103 zegt:

  Overleden familieleden worden bij mijn familie meestal gecremeerd, dan is er geen plek om langs te gaan. De film Coco vonden ze hier leuk, die gaat over Allerzielen. We hebben hier gisteravond wel kinderen aan de deur gehad voor Halloween, die hebben een appel gekregen. In onze buurt doen we aan Sint Maarten, en dat is op 11 november.

 5. rietepietz zegt:

  Het is er altijd wel mooi en rustig, dat is al een goede reden om er te wandelen. .Maar prima als mensen er troost vinden, dan heeft het een functie.

 6. Villasappho zegt:

  Ik vind het wel mooi dat dit een speciale dag heeft in België. In Nederland kennen we het niet.

 7. marjolijn1 zegt:

  Hier gisteravond ook geen monsters gezien, gelukkig maar…!
  Denk nog veel aan mijn ouders en mis ze ook.
  Niet alleen vandaag, maar nog vaak.

 8. Kakel zegt:

  Wij kennen deze traditie niet. Toen mijn favoriete tante was overleden ging ik regelmatig naar haar graf. Totdat haar man werd bijgezet; hij was zo’n hufter. Tante woont nu in mijn hart. Een veel betere plaats!

 9. ZON-nebloem zegt:

  ik ga vandaag ook niet, ik ben al gaan werken, en het zal voor volgende week zijn….
  ze zitten idd in mijn hart ik mis hen nog altijd
  * Een @->- voor jou.

 10. Skyblog zegt:

  Wel mooie foto van deze begraafplaats. Blijft triest. Bij ons is natte weer. Ik ben thuis gebleven. Ik heb geen monster gezien…..

 11. Rebbeltje zegt:

  Denk er gelijk over als jij maar ook ik mag er naartoe om voor de rest van de fam bloemen te brengen. Woon er namelijk het dichtste bij 😉
  Och doen we dat maar toch?
  Fijn weekend

 12. Sjoerd zegt:

  Ik heb hier ook niets gezien. Halloween leeft aan deze kant niet zo. En de andere kant, voor mij is dood ook dood. Ik hoef daar geen relikwieën bij zoals graven en urnen.

 13. ms zegt:

  Dat is echt wel iets dat ieder voor zich moet uitmaken, maar ik heb als kind zoveel hypocrisie gehoord rond dat kerkhofgebeuren dat ik er voorgoed een hekel aan kreeg. Mocht ik nu, bij één van die bezoeken, ervaren hebben dat er één dode wat aan had … ja dan misschien wel.

 14. Brtie zegt:

  Volkomen met je eens.

 15. joke_dev zegt:

  Een mooie foto Suske. Herinneringen zijn mooi of triestig. Ik zit ermee thuis vandaag, vocht, nat, triestig en mijn dierbaren liggen daar ergens in het natte West-Vlaanderen, allemaal… Ik zwaai van hieruit en denk aan hen.

 16. Karel zegt:

  ook ik heb genoeg aan de fijne herinneringen
  geen monsters gehoord of gezien 🙂

 17. Ik herken dat wel, Suske. Ik herinner me overleden personen bij voorkeur aan de hand van foto’s of verhalen. Een kil graf of een urn zegt me in dat opzicht niet zoveel.
  Net als omabaard kom ik zo af en toe wel eens op een kerkhof of begraafplaats (vorige week zelfs nog), maar dat gaat me dan meer om de sfeer en de stilte die er hangen.

 18. omabaard zegt:

  Soms loop ik door een kerkhof voor de stilte, maar vooral buiten deze periode.
  Mijn ouders zijn verstrooid, ik ga dus nooit een kerkhof écht bezoeken. Ze leven voort in mij, en dat is mooi.

  Ik denk dat ze ook van mij bang zijn, niets gehoord of gezien gisterenavond.

 19. Inge David zegt:

  Ja, vandaag is toch speciaal !
  Jammer dat het een regenachtige dag is !
  Ook een fijne vrijdag !

 20. Mooi dat je dit voor je Moeder hebt gedaan Suske. Zelf zal ik nooit het graf van een overleden naaste bezoeken, het zegt mij niets om er te staan,

 21. vandaag toch een dag die tot nadenken stemt Suske

  en geen monster gezien

  groeten

 22. Matroos Beek zegt:

  Voor mij hoeft het ook niet zo nodig, maar ook ik vergezel mijn moeder naar de graven vd vele dierbare overledenen. Het is wel goed dat er wordt stilgestaan bij de sterfelijkheid deze dagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.