Al of niet van genetische afkomst

Greet schrijft

Waarom ik sukkel met artrose aan mijn skelet?

Genetisch of niet. Ergens is het familiaal.  Mijn 7 jaar jongere zus is in het verleden al geopereerd van 2 zware hernia’s en in de vorige paasvakantie 3 x op 2 weken tijd  ook door littekenweefsel aan haar ruggemergkanaal. Dat zijn van die serieuze zaken

Er is niet echt een verklaring voor.
Ooit heb ik gevraagd aan een chirurg: wat veroorzaakt dit? Antwoord: mevrouw, er is niet echt een verklaring, het kan genetisch zijn.

In mijn schooljaren was ik zelfs goed in gymnastiek.
Achteraf gezien eerste waarschuwing op mijn 24ste. mijn onderrug zat compleet vast.  Met rusten, spuiten enz was dat na een week gedaan.
De jaren erna voelde ik wel iets, bij bewegen , poetsen, buigen, of zo maar goh ja je hebt pijn maar iedereen heeft wel eens pijn

Fast forward tot 2007 waardoor ik op aanraden meer aan sport ben gaan doen. Ik was toen 42. Volleybal lag mij wel, ik heb dat 3 maand gespeeld met plezier. Toen is het echt begonnen. Rug en knie tegelijk.
Nogmaals fast forward : tussen 2007-2010 genoeg geopereerd en gerevalideerd. 2 heel erge. Die aan mijn gedraaide rugwervel die drukte op mijn ruggemerg. Dat was de allerzwaarste, ook qua revalidatie. Het was pas achteraf, door de controledokter van het werk, dat ik echt heb beseft dat ik aan een verlamming had kunnen hebben.

2010 Mijn protheseknie, heb ik gekregen door echt door en door te moeten praten tegen de chirurg. Hij had reserves over mijn leeftijd. Ik voelde wat ik voelde. Nadien was hij de eerste om toe te geven: mevrouw u had gelijk.  Die revalidatie is relatief makkelijk verlopen en ik kon na eindelijk 3 jaar krukken echt aan de kant zetten.

En dan nog 2012= 3 halswervels laten rechtzetten. Had weer te maken met te smal kanaal voor ruggemerg.
mvg Greet

 

l

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

20 reacties op Al of niet van genetische afkomst

 1. Je hebt al een hele kruisweg achter de rug! Hopelijk gaat het vanaf nu voort wat beter!

 2. fietszwerver zegt:

  zo zo Greet
  dat is me geen kleinigheid pppfffttt
  nu maar ff wat minder met de fast forward zou ik zeggen

 3. Anoniem zegt:

  Ik leef nog. Mijn grootste verdriet en onmacht blijft voor mij,,voor ons,ons kind. Want ik kan dingen verwerken en in perspectief zien. Sus zelfs meer dan mij. En ondanks beperkingen​ ga en sta ik nog altijd.

 4. Frank103 zegt:

  Heel vervelend als je lichaam zo tegen werkt!

 5. logbankje zegt:

  Nou Greet het is een heel verhaal waar ook veel verdriet achter schuil gaat, dat voel ik met je mee.
  Erfelijk lijkt artrose, rug aandoening echt wel te zijn, want van mijn vaders kant is het van vader op vader, naar kin op kind overgegaan. Hans

 6. Sport is duidelijk niet altijd goed voor je. Jammer want zo’n lichaam merk je natuurlijk elk moment van de dag.

  Love As Always
  Di Mario

 7. Wat vervelend toch. Sterkte!

 8. Bertie zegt:

  Genetisch of niet, skeletproblemen zijn nare kwalen. Ze zijn pijnlijk en gaan nooit weg.
  Veel mensen lijden eraan zij het niet altijd in ernstige mate.
  Ik wens je zoveel mogelijk pijnvrije jaren. Misschien is zwemmen een optie? Bewegen zonder teveel belasting.

 9. Eén @->- voor jou
  ik wens je veel geluk en hoop dat alles goed komt

 10. marjolijn1 zegt:

  Sterkte meis, hopelijk komen er toch betere tijden.

 11. Sjoerd van bVision zegt:

  Niet iedereen wordt oud zonder gebreken… Het is alleen vervelend als het jezelf treft.

 12. merel zegt:

  Heel veel sterkte …ik voel met je mee

 13. perdebytjie zegt:

  Ai dis so pynlik en lastig…jy is omtrent al deur baie lyding!

 14. willy zegt:

  dat is me wel wat..

  op naar betere tijden Greet

 15. joke_dev zegt:

  Wat een lijdensweg!

 16. gemma1952 zegt:

  Ik ben helaas ook zo’n sukkelaar. Goed verhaal overigens.

 17. giselzitrone zegt:

  Wünsche dir einen schönen Feiertag Gruß von mir Gislinde

 18. Rebbeltje zegt:

  Een hele rij aan mankementen…vervelend maar je moet het er mee doen.
  En genetisch bepaald…wie zal het zeggen of je moet het laten onderzoeken…maar genoeg onderzoek gehad denk ik zo.
  Sterkte

 19. Hilde zegt:

  Hier word ik heel erg stil van. Ik hoop voor jou dat die pijnen zoveel mogelijk beperkt mogen blijven.

 20. gerdaYD zegt:

  Je hebt hier dus je hele leven lang al mee te kampen gehad. Of het genetisch bepaald is weet ik niet. Mijn nicht heeft ook altijd weer artrose en andere mankementen aan haar skelet, toch zijn beide ouders gezonde, sterke mensen.
  Goed dat je hebt doorgezet en ik hoop dat je ooit eens van alle pijnen zal verlost zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.