Internationaal.

@work

Onlangs kwam een gemeenteraadslid de zaak binnen met zijn fiets.
Ik riep een medewerken die hem kon helpen.
Toen die tot bij ons kwam vroeg hij waarmee hij kon helpen.
Onze man is afkomstig uit Irak en daar zijn Nederlands niet al te best is legde ik zoals steeds met veel geduld uit wat er moest gebeuren. Het gemeenteraadslid keek de medewerker en mij onderzoekend aan. Net of hij zich afvroeg of de man het wel zou begrijpen. Op dat moment kwam een drietal mannen van Afrikaanse origine druk pratend de zaak binnen met een fiets aan de hand. Het gemeenteraadslid wist niet wat hem overkwam. De zaak was gevuld met Arabische, Afrikaanse en Nederlandse klanken. Een kakofonie van talen zeg maar. Het gemeenteraadslid dat zo’n 2 meter lang is en een kleine 150 kg weegt hing op de Somaliërs af die verschrikt achteruit deinsden. “Willen jullie eens proberen Nederlands te praten ?” vroeg hij met zijn luide stem terwijl hij zich voorover boog en zijn handen in zijn zijde perste. Beetje bij beetje begonnen de geïmponeerde mannen Nederlands te praten. Hij was wel zo vriendelijk de woorden te helpen vinden die moeilijk voor hen waren. Door deze spontane actie was het ijs gebroken en werd het een gezellige boel.

Tevreden ging het gemeenteraadslid enige tijd later met zijn fiets terug weg. “Het is hier een internationale bedoening” riep hij nog na. Even later kwam de uitbater van een naburige zaak met een dienstblad met daarop drie koffie de zaak binnen. “Van die grote man die hier zonet was” legde hij uit. “Wie mag die vent wel wezen ?” Ik grijnsde even en nam vlug de drie koffie die ik met de twee nog aanwezige medewerkers deelde. “Die man weet nu tenminste wat er hier allemaal gebeurt en hoe internationaal het er hier soms aan toegaat”.

En de koffie smaakte.

Groetjes.

🙂

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

19 reacties op Internationaal.

 1. fietszwerver zegt:

  een internationale fietsen zaak daar in Roeselare
  ja ergens heeft die grote ambtenaar gelijk , om in te burgeren is het spreken van de taal van het land van groot belang en als er anderen zijn ook wel zo beleefd
  dat de koffie mocht smaken 🙂

 2. logbankje zegt:

  zijn voorkomen werkte in zijn voordeel, en beslechte het met koffie.
  Als je een dienstverlener ben kom je verschillende mensen tegen. Hans

 3. Jaixy zegt:

  Wat een leuk verhaal!!
  En lief van de koffie!

 4. Die koffie kan ik wel waarderen. Leuk verhaal weer… werken kan zo leuk zijn.

  Love As Always
  Di Mario

 5. Bertie zegt:

  Wat een mooie log.
  De grote man was misschien te hard maar hij brak toch het ijs. En de koffie maakte het goed.
  Erg leuk.

 6. marjolijn1 zegt:

  Met een bakje koffie erbij lukt het zeker wel…!!

 7. fijn dat hij het zo zag en je trakteerde met een lekkere tas koffie :o)
  @->- voor jou

 8. sjoerd zegt:

  Die koffie hadden jullie wel verdiend…

 9. Billy zegt:

  duidelijk dat de politiekers niet altijd weten wat er in de wereld omgaat
  Goed dat hij het nu met eigen ogen kon zien… 😉

 10. Rob Alberts zegt:

  Koffie wordt bijna overal gedronken.

  Regenachtige groet,

 11. John zegt:

  Ik heb een vriend opgedaan in het AZC en die probeert overal Nederlands te praten. Zelfs als iemand in het Engels begint zegt hij er wat van. En hij leert snel.

 12. de wereld is klein geworden Suske..
  een leuk verhaal

  groeten

 13. Frank103 zegt:

  Die mensen hadden ook zomaar geen Nederlands kunnen spreken, dan had zo’n opmerking gemakkelijk verkeerd uitgelegd kunnen worden. Aardig van hem dat hij op koffie trakteerde! Dat een leidinggevende ziet hoe het er op de werkvloer toegaat, daar zijn tegenwoordig meerdere tv programma’s over.

 14. rietepietz zegt:

  De overheid legt er in Nederland té weinig nadruk op hoe belangrijk het is dat men de taal spreekt van het land waar men woont. Deze man was dus goed bezig, maak het nodig dat men de taal spreekt en dus geen vertaalde folders en tolken tenzij het om ziekte gaat.. Wél hulp natuurlijk. Zo doe ik het ook bij onze nieuwe buurman wiens taal ik wél redelijk spreek maar niét tegen hem. Natuurlijk reik ik hem wél het Nederlandse woord aan als hij iets in zijn taal zegt omdat hij dat woord in het Nederland niet kent. zó leren ze sneller.

 15. majaer zegt:

  Erg leuk verhaal groetjes

 16. A van de Aa zegt:

  Een welverdiende bak koffie….

 17. Kakel zegt:

  Je kan nog zo goed “praten” met handen en voeten maar er gaat niets boven een echt gesprek. Hoe moeilijk dat voor nieuwkomers ook is. Onze Koerdische hulp woont al twintig jaar in Nederland (ze kwam hier toen ze 18 was) en spreekt mondjesmaat Nederlands. Dat snap ik niet. Het zou het eerste zijn wat ik zou doen in een vreemd land: de taal leren.

 18. gerdaYD zegt:

  Goede morgen Suske. Wat een schitterend verhaal, een perfect voorbeeld van hoe je tot een goede verstandhouding komt, zo iets om nooit meer te vergeten!

 19. meninggever zegt:

  De kern van het verhaal is wel dat je toch moet zien dat je naast je eigen en meegebrachte taal ook de taal van het land waar je NU woont gaat beheersen. Pas dan heb je in een nieuw land ook de mogelijkheid er echt iets van te bakken. Ik snap het optreden van het gemeenteraadslid wel. Het is ondoenlijk pakweg 160 talen dwars door elkaar heen te laten babbelen en toch een redelijk functionerende samenleving op te bouwen. Dat probeerde men ooit in Babel ook. Met de bijbehorende spraakverwarring…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.