Feministes avant la lettre -1964

Greet schrijft.
Ja, ik leef nog. 2 weken geleden voelde ik mij fysiek goed genoeg om ’s 2 keukenkasten uit te kuisen. Ha, onderschat hoe ver ik mijn linkerarm al kon opheffen, gevolg: spierscheur. Enfin: nu beter, kan zelfs weer zonder pijn typen en jullie lastigvallen met een schrijfsel van mij.

Dit gaat over oma, mijn moeder. Naast voorloper op gebied van biologisch tuinieren en gezonde voeding -vroeger over geschreven- was zij zelfs een feministe.

Feministe in de zin van een vrouw die ook buitenshuis werkt.
Voor Nederlanders: -nog opgezocht, niet gevonden- ik heb ooit een boek gelezen van een Vlaamse journaliste die in Nederland werkte. Haar boek, ik vermoed rond 1990, kwam er in essentie op neer: Nederlandse vrouwen praten, Vlaamse vrouwen doen. Op het moment dat haar boek verscheen waren er veel meer 2-verdieners in Vlaanderen-Belgie dan in Nederland. De cijfers zijn vast op te zoeken.

In het hedendaags onderwijs, dan ben je de schoolvakantie thuis. Zo simpel was het allemaal niet in 1964.

Mijn moeder en haar collega’s waren in 1964 een soort pioniers, zeker in het katholieke West-Vlaanderen van toen. Ze mochten als getrouwde vrouwen blijven lesgeven in het pas opgerichte stedelijk onderwijs. Evident was dat zeer zeker niet! Je moest al een man hebben die daarmee akkoord ging. De meeste mannen van collega’s van mijn moeder waren zeer zeker niet toevallig ook mensen uit het onderwijs.

Zo moesten ze opvang vinden voor hun kinderen. Voor mij en mijn broer was mijn grootmoeder er. Voor mijn zus later was er een buurvrouw, die nog andere kinderen heeft opgevangen van onderwijspersoneel.

De kritiek van haar schoonzussen, over de -ontaarde- kinderen die we gingen worden? Toch niet gebeurd, denk ik.
Mijn moeder heeft nooit op de barricades gestaan, echt niet. Wel in praktijk gebracht wat soms maatschappelijk niet werd aanvaard.
De tot nu toe enige volwassen kleinzoon apprecieert haar ten volle.

mvg
Greet

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in asperger, autisme, Uncategorized. Bookmark de permalink .

12 reacties op Feministes avant la lettre -1964

 1. Billy zegt:

  mij val je niet lastig met die schrijfsels hoor, Greet!

  Tja, vroeger was het inderdaad nog zo evident niet om als moeder aan het werk te blijven. Velen bleven traditioneel moeder aan de haard…

 2. Kakel zegt:

  Het ligt er maar net aan waar je bent opgegroeid: in een stad of een dorp. Voor ons was het de normaalste zaak van de wereld dat allebei mijn ouders werkten. We woonden in Rotterdam en ik praat over 1970. Mijn moeders moeder heeft ook altijd gewerkt. Ze moest wel anders was er niet voldoende geld om eten te kopen.
  Werkende vrouwen met kinderen werden toentertijd beschimpt. Nu is het precies andersom. Valt niet mee om feminist te zijn én te blijven (-:
  Fijn dat je arm er zo op vooruit is gegaan! Niet meteen overbelasten, hoor.
  Lieve groet

 3. fietszwerver zegt:

  fijn dat je arm weer doet wat je wilt en zonder pijn
  wat kale zegt zal eind jaren ’60 ook voor Amsterdam zo zijn geweest , met als hoofdrol speelsters de Dolle Mina’s 😉
  oja zeg ff tegen Suske , dat het een leuke gein was ook wel voor fietspunt 🙂

 4. RenéSmurf zegt:

  Mensen moeten vooral doen waar ze zich prettig bij voelen, en zeker niet gaan vooroordelen over anderen, wat helaas nogal eens gebeurd.

 5. marjolijn1 zegt:

  Fijn dat het weer beter gaat met je arm.
  Pas goed op jezelf, overbelasten is snel gebeurd, herstellen duurt veel langer.

 6. bentenge zegt:

  Mijn moeder heeft ook altijd gewerkt. Vanaf 1969 denk ik toen ze 22 werd en afgestudeerd was als één van de eerste vrouwelijke technische ingenieurs in Kortrijk.

 7. joke_dev zegt:

  In West-Vlaanderen buiten de steden was dat not done gaan werken. Je kreeg de pastoor over de vloer. Ook mijn moeder heeft zich daartegen verzet. Ik reed als 18-jarig meisje met de auto en werd verweten voor h..r. We waren toen 1971. Wij woonden zover overal vandaan dat we zonder wagen nergens naar toe konden. Mijn vader reed alle dagen als vrachtwagenchauffeur en zag het niet meer zitten om nog te rijden in het weekend, hij was dan ook al 60 jaar. Snel volgden nog andere meisjes, iemand moest de eerste stap zetten. Het leven en de maatschappij evolueren maar het geloof heeft de vrouw wel een serieuze achterstand gegeven jaren terug. Ging je niet naar een katholieke school dan werden die mensen het krapuul van de gemeente genoemd. Breek me de bek niet open of ik stop niet meer 😀

 8. rietepietz zegt:

  Emancipatie is méér dan buiten de deur werken, en er schort nog gebied aan de vrouwenemancipatie.

 9. toch maar je arm niet overbelasten Greet..

  indertijd was het zeldzaam dat een vrouw ging werken..

  de invloed van de Kerk was daar niet vreemd aan

  groeten

 10. Bertie zegt:

  Het scheelt inderdaad waar je opgroeide en in welke tijd. Zelf kom ik uit een industriegebied maar werkende getrouwde vrouwen werden alleen geaccepteerd als er (nog) geen kinderen waren.
  Jij hebt geluk met een vooruitstrevende moeder.

 11. Frank103 zegt:

  Mijn moeder, en alle andere meisjes in haar klas, gingen naar de huishoudschool, waar ze leerden koken, strijken, naaien en andere huishoudelijke klusjes. Andere scholen vonden ze niet nodig voor meisjes! Toen ze ging trouwen werd ze ontslagen op haar werk, want na het trouwen zou ze vast aan kinderen beginnen. Hoe anders is de tijd nu, waarbij vrouwen hetzelfde moeten en willen als mannen.

 12. gerdaYD zegt:

  Een schitterende moeder heb jij die het feminisme in de praktijk bracht, iets wat niet velen in haar tijd hebben gedaan! Wat een mooi mens is het, een mooie vrouw vooral die ondanks het buitenhuis werken toch prachtige kinderen heeft gekregen en ze ook nog goed heeft opgevoed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.