West-Vlaamse ergernis

Greet schrijft

Sinds een paar weken is op Canvas Bevergem te zien.
Gaat over de lotgevallen van mensen in een
FICTIEF dorp in het zuiden van West-Vlaanderen.
Nu, je kan niet oordelen voor je iets gezien hebt. Na een aflevering hield ik het al voor bekeken.
Veel omdat het -waarschijnlijk bewust- gehypet werd. De sus en ik, wij zijn wantrouwig geworden voor gehypete programma’s. Vooral die van de zgn betere pers.

Je kan ook zeggen ha, eindelijk eens aandacht voor de meest westelijke provincie van Vlaanderen, en het dialect ervan, na jaren het monopolie van Antwerpen te moeten ondergaan. Jawel hoor, Antwerpenaren gaan ervan uit dat iedereen hen begrijpt -Limburgers hebben daar ook wel last van-

Een interview met 3 van de acteurs die niet meer in de provincie wonen onder het mom, wat moet ik doen als ik als niet-West-Vlaming daar wil gaan wonen is hopelijk ironisch bedoeld. Of ze zijn blijven steken met hun antwoorden in hun jeugd.
Kom zeg, bij familiefeesten rosbief met erwtjes en wortelen en kroketjes? Dan hebben zij een andere familie dan wijzelf.
Wij drie zijn opgegroeid met biologische groenten, veel vis en zelfs een periode macrobiotisch. Al wat nu gepropageerd wordt als gezond ken ik al uit mijn kinderjaren. En neen, mijn moeder was niet de enige in onze omgeving die daar mee bezig was.

Waar ik mij wel oprecht voor schaam, is dat de burgemeesters van de gemeentes waar de serie werd opgenomen ruzie maken. Ah ja. Om toeristen aan te trekken, zijn -echt waar-ze aan het bekvechten: dit is het echte Bevergem.
Ik hoop toch dat kleinzieligheid en dorpspolitiek niet alleen een West-Vlaamse aangelegenheid is.

Als -door mijn vader- halve Oost-Vlaming kan ik toch wel wat afstand nemen. Je hebt een interprovinciale afkomst voor iets
Wie weet wordt het Oost-Vlaams de volgende hype van dialect en dorpsruzies.

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in dagboek, roeselare en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op West-Vlaamse ergernis

 1. Rob Alberts zegt:

  Kort leefde ik Makro-idiotisch.
  Of het mijn hersens heeft aangetast kan ik zelf niet beoordelen.

  Nu leef ik al weer even zonder dierlijk eten.
  Het doet mijn hart goed.

  Ach, laat ik maar zeggen leven en laten leven.
  Voor mij is dat zonder tv.
  Ik zie al genoeg ruzie om mij heen …….

  Vrolijke groet,

 2. meninggever zegt:

  Vlaamse series worden bij ons gelukkig ondertiteld. Dat scheelt veel…:)

 3. Billy zegt:

  volgens mij weten mensen die naar Bevergem keken en er niets aan vonden niet echt wat met deze serie bedoeld wordt. Het is een afspiegeling van de maatschappij, daarom niet echt een belachelijk maken van ons, West-Vlamingen.
  Ik vind het echt wél goed gemaakt hoor!

 4. Kakel zegt:

  Wij kijken naar het journaal en daarna gaat de tv uit. Er is weinig wat ons nog boeit. Hier is sinds een paar jaar het programma Utopia in trek: een stel gasten dat zich laat opsluiten in een park met een omheining en daar zonder inmenging van buiten hun leven leiden. Of lijden. Ze doen hun best maar.
  Iedereen heeft commentaar op anderen. Ik ben opgegroeid in Rotterdam en dan is het de gewoonte om een “hekel” aan Amsterdammers te hebben. En andersom. Sinds 25 jaar woon ik in een dorp. Het bevalt me uitstekend. En wat voor dialect iemand ook spreekt: het gaat er niet om hóe het gezegd wordt, maar wát er gezegd wordt.

 5. micheleeuw zegt:

  Wij kijken wel nog omdat wij, als West-Vlamingen, weten hoe erg dit bij zijn haar is getrokken dus vinden wij het grappig. Als er mensen zijn die echt geloven dat we zo zijn, lachen we nog luider ! 🙂

 6. gerdaYD zegt:

  Goh Greet, ik moet tot mijn scha en schande bekennen dat ik het programma niet ken en het dus nog nooit gezien heb. Maar zoals jij er over schrijft zal ik het ook nooit bekijken…
  OT: jij bent dus ook Oost-Vlaamse van oorsprong? Kan je dan een beetje aarden in dat West-Vlaanderen? *wink, big smile*

 7. ik heb het nog niet gezien, maar stel me er wat bij voor na dit te lezen….
  voor geld doet men alles, stomme burgemeesters, ze moesten opkomen voor eigen volk

 8. John zegt:

  Ik heb het een keer gezien. Althans, een gedeelte. Ik vond er echt niets aan. Ook ik keek omdat er in de Morgen. be nogal ophef over was, maar wel voor niets volgens mijn opinie.

 9. Frank-103 zegt:

  Ik kijk naar programma’s die me leuk lijken, zoals k3 zoekt k3. Waar die luitjes vandaan komen, dat kan mij niet veel schelen, laat staan welk dialect ze spreken.

 10. giselzitrone zegt:

  Gut geschrieben wünsche dir ein gutes Wochenende Gruß von mir Gislinde

 11. willy zegt:

  ik heb de eerste aflevering zelf niet uitgekeken..
  niet mijn ding..
  en die burgemeesters, flauwe dorpspolitiek toch…

  prettige avond

 12. logbankje zegt:

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 13. logbankje zegt:

  Ken het programma niet, maar begrijp ook niet waarom er soaps zijn.
  Dat de burgermeesters ruzie maken om toeristen te trekken is een kwalijke zaak. Hans

 14. Bertie zegt:

  Ik ken het programma ook niet maar geloof me, kleinzieligheid en dorpspolitiek is van alle landen, vaak op het genante af. Verschillende familieleden wonen her en der in de wereld en ze kunnen er altijd over meepraten.

 15. marjolijn1 zegt:

  Ik ken het programma niet, maar snap wel wat je bedoelt…!
  Op naar een mooi weekend…!

 16. Falderie zegt:

  Ik vind het echt een gruwelijk programma. (Ik moet wel bekennen: ik ben gestopt met kijken na anderhalve aflevering)
  Als ik een West-Vlaamse burgemeester was, ik zou bekvechten om vooral niet aanzien te worden als het echte Bevergem! 🙂

 17. rietepietz zegt:

  O ja, real-live series,….. ze hebben helaas zelden iets te maken met real-live en zijn toch minsten van b tot ij geregisseerd, ik begin er niet eens aan.

 18. fietszwerver zegt:

  ook wij aten als kind zo van de volkstuin , niks mis mee toen en ik denk nu nog niet
  dat gemeenten vechten om toeristen te trekken is ook niet nieuw , wat ik altijd hoop is dat die dan juist weg blijven 🙂
  dit soort series kijk ik niet , zijn er hier natuurlijk ook wel , zoiets als de vrouwen van de Herengracht en zo meer 🙂
  over een paar maanden viert de Vlaamse Leeuw weer hoogtij 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.