Jerry Lee Lewis !

De Amerikaanse zanger en pianist Jerry Lee Lewis (87) is overleden. Hij was één van de pioniers van de rock-‘n-roll. Hij was bekend voor zijn energieke speelstijl en wervelende shows. Zijn grootste hit is “Great balls of fire”.

Als jonge gast speelt hij in kroegen en ruige Honky Tonk bars. Zijn moeder vindt dit allemaal maar niets en stuurt hem naar een bijbelschool in Texas. Maar daar blijft Jerry Lee niet al te lang. Tijdens een eredienst begeleidt hij de psalmen in Boogiestijl en hij wordt onmiddellijk van school gestuurd.

Dit incident is een voorafspiegeling van zijn levenslange conflict tussen zijn geloof in God en zijn liefde om “de muziek van de duivel” te spelen. Zo maakt hij later ruzie met zijn producer tijdens de opnames van “Great balls of fire”, omdat hij het nummer godslasterlijk vindt. In een later interview geeft hij toe dat hij altijd bezorgd is of hij naar de hemel gaat of naar de hel.

Op zijn 21ste wordt hij gevraagd als sessiemuzikant om artiesten als Billie Lee Riley en Carl Perkins te begeleiden. In die periode maakt hij ook deel uit van de jamsessie “Million Dollar Quartet”, bestaande uit Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins en Lewis zelf.

In 1957 breekt hij door bij het grote publiek met “Whole lotta shakin’ goin’ on”. Andere hits als “High school confidential”, “Great Balls of Fire”, “Breathless” en “You win again” volgen in sneltempo.

Jerry Lee Lewis slaagt er een tijdlang in om zijn turbulente privéleven uit de schijnwerpers te houden. Tot in 1958 als hij op toer is in Groot-Brittannië. Bij het landen op de luchthaven vraagt een Britse journalist hem naar de leeftijd van zijn vrouw. Lewis antwoordt dat ze 15 is, terwijl ze in werkelijkheid maar 13 jaar is. Hij verzwijgt ook dat Myra Gale Brown, zo heet zijn echtgenote, zijn nicht is.

De Britse pers komt erachter en dan is het hek van de dam. Na drie optredens moet de muzikant zijn tournee afbreken en naar de Verenigde Staten terugkeren. Daar wordt hij allesbehalve met open armen ontvangen. Radiostations weigeren zijn nummers nog te draaien en niemand boekt hem nog voor concerten.

Het volledige artikel kan je hier lezen.

Dit was het weer voor deze aflevering van “Muziek op Zondag”.

🙂

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

21 reacties op Jerry Lee Lewis !

 1. Rebbeltje zegt:

  Wordt al moe alleen van het kijken naar die man…maar een artiest was het zeker wel 🙂

 2. marylou zegt:

  Hij was een groot artist zijn song Great Balls Of Fire kende fantastisch succes en zal nooit vergeten worden. Hij zal nog vaak in lijsten van niet vergeten succes nummers verschijnen.

 3. logbankje zegt:

  Jerry Lee Lewis is 87 jaar geworden, hij heeft de muziek aardig op zijn kop gezet met zijn vurige pianospel. Hans

 4. Dat was nog eens muziek en een artiest! Van zijn jonge vrouw dat wist ik niet. Dat ze zijn nicht is, is tegenwoordig in de meeste landen geen probleem meer zelfs niet voor de katholieke kerk, geloof ik.

 5. marieclaire zegt:

  Ik heb lang gedacht dat Great Balls of Fire van Elvis was. Die uitvoering is ook beter dan die van Jerry waar ik verder niets van ken. Nooit de moeite genomen zijn muziek op te zoeken. Zal ik nu toch maar eens doen. Net als zijn levensverhaal. Zal best boeiend zijn als hij zo naïef is om in de microfoon te zeggen dat zijn vrouw 15 is. Dus ergens wist hij wel dat nog jonger fout was.

 6. Ik vond het een geweldige artiest en ik heb het altijd lekker swingende muziek gevonden.

 7. Ik ken het liedje wel, maar ik zou hem niet zomaar opzetten.

  Love As Always
  Dimario

 8. mizzD zegt:

  Geweldige muziek, echte rock&roll.. hoor het graag. Maar een vrouw van 13..? hmmmm.

 9. Yova zegt:

  Hij is zeker populair. Ik had op de tv gezien dat hij overleden is. Wel mooi apart liedje om te luisteren. 87 jaar is mooie leeftijd gehaald. Fijne dag.

 10. heel bekend Suske

  maar een fan was ik er zeker niet van

  prettige dag

 11. meninggever zegt:

  D e man is een held. En werd in zijn tijd al gecancelled. Tuurlijk, trouwen met een 13-jarige terwijl je nog getrouwd bent is niet zo handig, maar ook wel weer rock-en-roll. Great Balls of Fire zet ik hier keihard als het voorbij komt. Maar dat komt ook door de geweldige revival die dat nummer beleefde tijdens Top Gun 1.

 12. MyriamC zegt:

  Iedereen kent hem wel denk ik, maar ik was geen fan.

 13. Bertie zegt:

  Enorm populair, voor mij minder maar ‘duivelse’ muziek en ‘godslasterlijk’ waren waanzinnige termen.

 14. natuurlijk ken ik hem, maar dat was geen muziek voor mij

 15. Karel zegt:

  mogge Suske
  ja een groots artiest die Jerry , ik mocht hem graag horen spelen

  rustige zondag groet

 16. Patrick zegt:

  Een talent maar ook een rebel. In de christelijke godsdiensten is het niet toegestaan om met kinderen te trouwen. Dat had hij moeten weten.

 17. John zegt:

  Spijtig voor zijn fans. Ik was er geen en wordt er geen. Maar zo is er voor iedereen wat te vinden in muziek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.