ALQUIN !

Alquin (spreek uit: ‘Elkwhin) was een Nederlandse popgroep uit Delft, die in de jaren zeventig bekendheid genoot met progressieve rock. In 2003 had de band een comeback in vrijwel ongewijzigde bezetting. Sindsdien zijn drie cd’s uitgebracht. In 2012 besloot de band voorlopig te stoppen met optredens.

Het eerste album van Alquin verscheen in 1972, en droeg de titel Marks. Deze elpee werd geproduceerd door Hans van Oosterhout (Supersister). Het jaar daarop bracht de groep Mountain Queen uit – geproduceerd door Derek Lawrence, onder meer producer van Deep Purple – en trad de band op op het Pinkpop festival. Van dat live-optreden is in 2005 het onbekende nummer A song to wake up a friend voor de verzamel-CD VPRO Nederpop 1968-1975 geselecteerd. De groep timmerde internationaal aan de weg met tournees in Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Na The Mountain Queen en de buitenlandse tournees ontstond het verlangen naar een wat directere ‘rock’-feel in de muziek. Dat uitte zich in kortere nummers en het aantrekken van zanger Michel van Dijk in 1974. Saxofonist en parttime zanger Job Tarenskeen nam de drums over van Paul Weststrate. In deze samenstelling werd in 1975 het derde album opgenomen: Nobody Can Wait Forever. Het werd geproduceerd door Rodger Bain, bekend van Black Sabbath, Budgie en Barclay James Harvest. Paul Weststrate speelde nog wel mee op de meeste nummers van de plaat. Van dit album werd het nummer Wheelchair Groupie als single uitgebracht, wat het bekendste nummer van Alquin zou worden. Het stond in de Top 2000 van 2010 op positie 974. In Muziekkrant Oor werd Nobody Can Wait Forever later uitgeroepen tot een van de beste Nederlandse rockplaten van de jaren zeventig.

In 1976 volgde het album Best Kept Secret, waarop de muziek wat meer in de funk-richting gaat, die op dat moment erg in de mode was. Bassist Hein Mars was inmiddels opgevolgd door Jan Visser, afkomstig uit de George Baker Selection en Dizzy Man’s Band. Het album werd geproduceerd door Vic Smith en Alquin samen. Alquin bracht in dat jaar ook het livealbum On Tour uit dat een goede indruk geeft van de kracht van de band in die tijd. Een Amerikaanse tournee lag in het verschiet maar ging op het laatste moment niet door. De frustratie hierover liep zo hoog op dat de band het uiteindelijk voor gezien hield. In 1977 bracht platenmaatschappij Polydor nog de verzamel-elpee Crash! uit.

Dit was de laatste blog over Nederlandse rock. Volgende week nieuwe maand met nieuw onderwerp : Franse muziek.

Fijne zondag.

🙂

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

20 reacties op ALQUIN !

 1. meninggever zegt:

  Doet opnieuw geen bellen rinkelen in mijn Amsterdamse mancave….sorry!

 2. John zegt:

  Ja, ze hebben echt goeie muziek gemaakt. Wat me opvalt is dat toch weinig mensen de band kennen.

 3. RenéSmurf zegt:

  Lekkere muziek, ik kan niet anders zeggen.

 4. logbankje zegt:

  Alquin valt blijkbaar buiten mijn interesse of mijn geheugen laat me in de steek. Hans

 5. rietepietz zegt:

  Zowel de band als het nummer zijn me totaal onbekend. Maar je hebt natuurlijk ook wel de bekendste bands gehad.

 6. Bertie zegt:

  Alleen de naam zegt me iets, de song absoluut niets.

 7. Ha! Nobody can wait forever! Die plaat heb ik gehad maar is ergens in de tijd verdwenen, een keer uitgeleend waarschijnlijk en niet meer teruggekomen. Maar nu hebben we Spotify en ga ik er weer eens naar luisteren. Dank voor het in herinnering roepen!

 8. Heb ik ooit live gezien, in de gymzaal van de middelbare school waar ik op zat… 🙂

 9. Hier op de veluwe niet echt bekend denk ik, want ik ken het echt niet.

  Love As Always
  Dimario

 10. Rebbeltje zegt:

  Helemaal onbekend voor mij 🙂

 11. dat klinkt niet slecht Suske

  prettige zondag

 12. Mooi, Suske, halverwege de jaren 70 ben ik nog bij een concert van Aluin geweest.

 13. Ximaar zegt:

  Compleet vegeten. Nu ik het weer hoor vind ik het erg op Urriah Heep lijken. Supersister herinner ik me een stuk beter.

 14. Oh deze band was ik helemaal vergeten
  Misschien omdat ik toen geen fan van deze stijl was
  Maar wel leuk om nu toch nog eens te luisteren 👂

 15. Jeetje, echt nog nooit van gehoord. Wat waren er veel bands toen.

 16. Sjoerd zegt:

  Ik kan niet zeggen dat het me echt bekend voorkomt, terwijl het helemaal niet slecht klonk.

 17. Karel zegt:

  mogge Suske
  las wat bekende namen , maar verder gaat mijn kennis niet

  rustige zondag groet

 18. een goed liedje, maar ik kende het niet
  .Een @->- voor jou….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.