Op zoek naar de wortels van de progressieve pop en rock !

De laatste jaren poste ik regelmatig muziek uit mijn collectie. Dit ga ik verder doen, maar ik zal ook muziek posten die ik niet bezit. Wel zal het rond één thema draaien. Om te starten neem ik als thema de term “ProgRock”. Velen zullen hier even in het haar moeten krabben of wat er van dat haar overblijft na al die jaren deze blog gevolgd te hebben. Daarom eerst een woordje uitleg.  Op wikipedia kan je ook veel uitleg vinden over dit onderwerp, maar ik heb zo een beetje mijn eigen mening over die term. Ieder zijn mening nietwaar ? 

Om te beginnen bij het begin moest ik op zoek naar het begin. Even boeiend als zoeken naar overblijfselen van de eerste menselijke keutel ooit. Dus moet ik selectief te werk gaan. Zoals iedereen die een beetje biologie gekregen heeft op school voor of na WOII weet dat alles bij één atoom of kleiner begonnen is.

Ook in de muziek is dat zo. Je hebt in de moderne muziek heel wat stijlen. Rock, pop, Jazz, blues….noem maar op. Toch hebben die één gemeenschappelijke voorouder. Velen zullen zeggen dat den Elvis de oerrocker is, maar ik heb wat dieper gegraafd op het kerkhof en ben bij deze artiest terecht gekomen. Neem dit alles maar met een korrel zout. Bakken zout zou nog beter zijn. Zo ernstig ben ik nu ook weer niet. Ahum…. Dus hier heb je de kerel die hardrock heavy metal Progrock Punk gothic en nog één en ander uitvond :

Screamin’ Jay Hawkins (Cleveland, 18 juli 1929 – Parijs, 12 februari 2000) was een Amerikaans zanger. Door zijn macabere optredens, waarbij rook, bommen, vuur en doodskisten werden gebruikt, geldt hij als shockrocker avant la lettre. I Put a Spell on You (1956) was zijn grootste en bekendste hit. Dit nummer werd vele jaren later nog bekender in de versie van CCR. Absoluut geen progrock deze CCR, Ik dwaal dus af !

Hawkins was zes keer getrouwd. Na zijn dood werd duidelijk dat hij gedurende zijn leven ten minste 57 kinderen heeft verwekt. Zelf schatte hij het aantal op 75 en wellicht meer.

In een volgende aflevering zullen we het dus zoals reeds eerder beloofd hebben over progrock. Het kan natuurlijk over het kweken van andijvie gaan wat ongeveer hetzelfde is.

Dit was het weer voor deze zondag. Geniet van de dooi als die er tenminste komt. Een druipneus is ook hachelijk in deze dagen van corona.

Dooi ! ik bedoel DOEI !

🙂

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

24 reacties op Op zoek naar de wortels van de progressieve pop en rock !

 1. logbankje zegt:

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 2. meninggever zegt:

  Handige uitleg. Namen die je noemt heb ik wel ergens in het grijze geheugen, maar soms zijn ze ook compleet aan me voorbij gegaan…

 3. Allemachtig, 57 kinderen verwekt?! Ga er maar aan staan.

 4. logbankje zegt:

  Ot. Je verzoekje ligt op het logBankje voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

 5. logbankje zegt:

  Dat vind ik een mooi onderwerp om te volgen Francky.
  Heb het zelf ook lang gedaan, het is wel vaak leuk om op het internet te zoeken naar de informatie.
  Muziek is een oneindige ontwikkeling die we als mens meemaken. Hans

 6. RenéSmurf zegt:

  Ja, het zou moeten gaan om de muziek, maar ja, hun levens waren ook interessant, maar dan loop je weer het gevaar dat er van alles verzonnen wordt.

 7. frank-103 zegt:

  Dit nummer ken ik wel, het verhaal en de artiest erachter niet. Soms helpt het een achtergrond te weten, maar soms boeit het me niet.

 8. Er zijn wel heel wat versies van dit nummer gemaakt maar die van Screamin Jay Hawkins heeft ook wel wat 🙂

 9. Karel zegt:

  nee zoveel sneeuw is niks voor ons landje
  dat ligt al op z’n kont bij 2 cm hihi
  we wachten het af wat er komt

 10. Ik heb een studio-uitvoering van ‘I put a spell on you’ van Screamin’ Jay Hawkins op mijn pc staan. Die uitvoering vind ik beter dan deze live-uitvoering maar dat is een kwestie van smaak.
  Ik ben benieuwd waar je verder mee komt in deze serie.

 11. Fantastisch Suske! Screamin Jay Hawkins! De naam kende ik wel maar het is eigenlijk voor het eerst dat ik iets van hem hoor. Hij zag er geweldig uit en wat een stem! Ik ga hem opzoeken op Youtube and Spotify. Ik moest er wel erg om lachen dat je progrock met SJH laat beginnen. Ik ben benieuwd langs wegen wegen je straks bij de andijvie uit gaat komen. 🙂 Veelbelovende serie!

 12. Rebbeltje zegt:

  Ha geheel onbekend de 1e maar de 2e dus niet.
  Fijne Valentijnsdag

 13. Ik ken die eerste niet en eigenlijk vond ik dat niet zo erg. 😉

  Love As Always
  Di mario

 14. ” Macabere optredens'” enthousiast word ik daar niet van Suske

  prettige zondag

 15. bertjens zegt:

  Wat een lugubere performance, het liedje herkende ik er niet in.

 16. rietepietz zegt:

  Heel vermakelijk die eerste versie, zelfs de naam kende ik niet . Maar hij beeld wél het nummer goed uit. De versie van SSR is hier grijs gedraaid en de LP staat nog in de platenbak.
  Een nummer dat me altijd weer terugbrengt naar mooie tijden met grote feesten op de zolder.

 17. Niet echt mijn dada dit nummer, maar ligt puur aan mezelf!

 18. Sjoerd zegt:

  Die man was een regelrechte clown, dan is de versie van CCR toch beter te genieten. Maar dat terzijde, ik verheug me al op een vervolg.

 19. Matroos Beek zegt:

  Interessant Suske. En vooral een mooi nummer!

 20. ZON-nebloem zegt:

  ik heb over deze stijl nog nooit gehoord , dus dit vindt ik wel interessant van je.
  De liedjes zijn goed gekozen.
  (ik hoor graag unplugged)
  .€én @->— voor jou…..

 21. ms zegt:

  Ik eet wel wortels … maar ik graaf ze niet uit.

  Ook dooi!

 22. Karel zegt:

  mogge Suske
  mij was je al kwijt bij het begin , maar het nummer is mij wel bekend , maar niet van degene die het als eerste zong 🙂

  zonnige zondag groet

 23. John zegt:

  Als ik over prog-rock zou gaan schrijven komt er een heel ander verhaal. Meer ontstaan in de tijden van Woodstock en dergelijke. Tegenwoordig is de stroming prog-rock enorm breed. Een van de beste moderne prog-rock bands was wel Porcupine Tree.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.