Greta is boos!

Greta Thunberg is heel erg boos!
Niet op zichzelf of haar eigen generatie… Nee, Greta is boos op óns, de oudere generatie. De generatie die nog geen 5% van de stroom gebruikte, die haar eigen generatie nu gebruikt. Ze is boos op de generatie die bijvoorbeeld glazen flessen melk kochten, om als ze leeg waren, gespoeld en wel weer terug te brengen naar de winkel, waar ze opnieuw werden gevuld. Ze is niet boos op haar generatiegenoten, die je dagelijks ziet met talloze plastic flesjes in hun handen. Ze is ook niet boos op de generatie, die jaarlijks 30 miljoen lege lachgaspatronen en een evenredige hoeveelheid plastic ballonnen op straat weggooit.

Nee, boos is ze op al die mensen die met de fiets naar hun werk gingen. En bedoel ik zo’n fiets waarop je nog zélf moest trappen en waarop het enige elektrische deel een dynamo was en geen accu! Ze is boos op de generatie die, totdat de straatlantaarns aangingen, buiten speelde. Op de generatie die gemiddeld 14 uur per dag op een elektrisch scherm tuurt, is ze gelukkig niet boos! Ook niet op de talloze malloten die hun drugsafval in de natuur dumpen… nee, ze is boos op de generatie die het tuinafval verzamelde om er compost van te maken… op degene die in een tijd leefde waarin luiers werden schoongewassen, in plaats van gebruik te maken van talloze wegwerpluiers. Toen de mens nog trappen liep en een roltrap en lift nog een rariteit was. Gelukkig is ze niet boos op haar leeftijdgenoten, die dag-in-dag-uit met het laatste modelletje SUV door pappie of mammie van- en naar school worden gebracht… Ik kan nog wel 10 A4-tjes volschrijven, maar ik denk dat ’t wel duidelijk is…

Gelukkig zal onze generatie langzaamaan verdwijnen. Goed nieuws voor Greta! Dan heeft ze niemand meer om boos op te zijn.

PS : deze tekst en foto zijn niet van mij. Ik heb die even geleend op FB. Hopelijk veel reacties hierop. Ook boze reacties zijn welkom !

Groetjes.

🙂


Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in milieu, Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Greta is boos!

 1. natuurfreak2 zegt:

  Ieder mag voor zijn mening uitkomen maar de toon is verkeerd.Gaan voor een doel dat is een mooi gegeven maar ze moeten naar school gaan en kunnen dan misschien nadien met hun kennis er iets aan veranderen.En zo uithalen tegen mensen waarvan velen het ook goed bedoelen is niet correct. en stoot tegen de borst. Betoog hier voor je klimaat daarvoor moet je niet naar de andere kant van de wereld met een boot die zeker ook niet natuurvriendelijk is.Misschien zouden al diegene die zo heftig te keer gaan al eens kunnen beginnen met opruimen van de rotzooi in de natuur waar ik zo vaak met geconfronteerd word en papiertjes opraap op mijn wandelingen en mee naar huis neem of tot aan de eerste vuilnisemmer die ik tegenkom.Door die dingen zouden ze veel meer respect krijgen want dan toon je dat je ook zelf meehelpt met daden anders dan met woorden die zo gemakkelijk gescandeerd worden.Zoals het met alles is, meer daden dan woorden en dat is positief als het begint bij jezelf

 2. meninggever zegt:

  Toch aardig als je de cijfers even legt over de buhnepraat. De uitstoot van de gemiddelde burger is gedaald en niet gestegen. Wat wel steeg was het totaal en dat komt door groeiende bevolkingsaantallen. En bij ons komen die niet door natuurlijke processen maar dor immigratie. In de derde wereld (..) groeit de bevolking zo snel dat deze Aarde die mensen niet te eten kan geven. Het waarom is een raadsel maar eenkinds-politiek (eerder in het communistische China tot wet verheven) zou veel helpen. De gemiddelde auto werd een factor 50 minder dorstig en stoot veel minder gassen en stoffen uit dan pakweg 20 jaar geleden. Het gemiddeld vliegtuig is vele malen schoner en zuiniger maar ook stiller dan 20 jaar geleden. Het besef van ontwikkelde mensen dat we wel een biefstukje minder kunnen eten is ook in de afgelopen decennia aardig sterker geworden. We zetten zonnecellen op het dak en isoleren onze huizen. Niet met steun van de overheden maar betaald door ons zelf. Kortom ik laat me dit niet aanleunen door snotblagen die idd na een demonstratie uitgebreid bij de Mac hun hapjes gaan zitten eten uit plastic verpakkingen en Cola drinken die slecht is voor ongeveer alles. Daarbij is deze Greta een wanproduct van mensen zonder geweten. Het arme kind is geestelijk niet helemaal in orde en wordt gebruikt door vreselijke propagandisten van een verkeerd geloof. Klimaat is niet iets waar wij mensen veel aan kunnen veranderen. Zeker niet in deze piepkleine landen aan de Noordzee. Nederland heeft een klimaatverdrag afgesloten (zonder enig overleg met de bevolking trouwens) dat 1 triljoen Euro gaat kosten en een verbetering van de totale uitstoot in de wereld van 0,007% gaat bewerkstelligen. Per inwoner gaat dit 50-100 mille kosten. En dan dit resultaat? Greta werd 30 jaar geleden voor gegaan door een soortgelijk meisje dat dezelfde boodschap bracht. Op wat vriendelijker toon, maar toch. De VN begint een actieclub te worden. Ik zou als ik die organisatie bestuurde toch eens wat meer letten op de dingen die er echt toe doen. Maar het gaat te ver om die allemaal hier te noemen..

 3. Ik heb dit FB bericht ook gelezen en ik bewonder haar voor haar durf en moed om dit probleem onder onze aandacht te brengen. Maar ik en veel mensen van mijn leeftijd zijn in alles veel zuiniger opgevoed en met meer respect voor de natuur dan veel jongeren nu. Het is een wegwerp maatschappij geworden en in die sfeer zijn jonge mensen opgevoed. Dat lijken ze vlugger in te zien dan de ouderen van nu . Die zijn maar wat tevreden dat alles nu zo gemakkelijk in ons bereik is gekomen. Toen ik haar leeftijd had was een treinrit naar Brussel al een hele reis! Nu gaan ze een weekendje naar Ibiza!! Dus moeten we niet altijd zeggen ” in onze tijd “. We leven in het nu en we moeten beseffen dat de weg die we zijn opgegaan tot wegwerpmaatschappij en uiterlijk vertoon moet aan banden gelegd worden. Maar de jongeren moeten dat ook beseffen en er naar toe handelen.

 4. logbankje zegt:

  Ze is ondertussen het boegbeeld van een promotie team, die niet mee ging met de zeilboot, maar allemaal in het vliegtuig stapte.
  Een video conferentie had ook gekund.
  Maar ook de jeugd heeft recht op een toekomst, maar daar moeten ze zelf ook hun handjes uit de mouw voor steken en niet alleen wijzen. Hans

 5. Marry zegt:

  Het enige wat ik denk is: arm meisje.

 6. joke_dev zegt:

  Verstand komt niet voor de jaren!

 7. rietepietz zegt:

  Toen ik pas getrouwd was was men het er over eens dat Nederland wel erg vol werd en dat dát op den duur niet goed kon gaan. Daarom heb ik maar 2 kinderen en geen 4 of 5 zoals ik leuk had gevonden zoals de meeste mensen in die tijd. .Maar uit economische motieven haalde men toen de eerste “gastarbeiders” hierheen en tot vandaag wil men economische groei i.p.v. de buikriem aan te halen.
  Het heeft geen zin een schuldige aan te wijzen, dat lost niets op en een “kind” voor het karretje spannen dat door een beperking nooit een zuiver inzicht en oordeel kan hebben is een slechte zaak.
  Feit is wel dat het overwegend de jeugd is die zeer verkwistend leeft, en héél veel minder zou kunnen eer ze op het niveau leven waarin opgroeide. Het zou dus zeker zin hebben als de jeugd eens bij zichzelf te rade ging en vóór ze hard schreeuwen zorgen dat er op hun manier van leven niets aan te merken valt, er zijn natuurlijk zeker jongeren die dat ook doen, maar heel veel geloven het wel en denken met hard schreeuwen iets op te lossen.

 8. Frank-103 zegt:

  Ze vraagt terecht aandacht voor het milieu, de manier waarop ze haar boodschap uit (filmpje van haar toespraak heb ik gezien) spreekt mij niet aan.

 9. Matroos Beek zegt:

  Greta durft wel en dat kan je van veel volwassenen die maar blijven aanmodderen niet zeggen. Ik begrijp dat velen zich aan haar ergeren. Het is wel een heel erg stout kind. Stoute kinderen zijn niet op hun mooist. Maar van mij mag ze stout zijn. Er zijn te weinig stoute kinderen en volwassenen als het gaat over het milieu en het aanpakken van het probleem. Ik vind het triest dat zij als voorvechtster met goede bedoelingen zoveel drek over zich heen krijgt. We moeten haar steunen, niet haar met de vinger wijzen. Dat is al te gemakkelijk.

 10. Villasappho zegt:

  Bis bis! en hear hear!
  Het is zonder dollen gewoon een schande. Of het normaal is dat iemand 50 kilometer enkele reis naar werk rijdt. Gek hoor die uitstoot. Maar wijzen naar de generatie heeft geen nut. Ooit veranderde chocomelk ook van fles naar pak. En dat is met melk niet anders, want plastic is goedkoop. Het moet veel groter aangepakt worden. Want die luiers wassen daar hebben mensen geen tijd voor want ze moeten beide werken om hun huis en bijkomende kosten te betalen. Het is veel veel groter helaas.

 11. perdebytjie zegt:

  Om mense aan te val op so ‘n manier, het die teenoorgestelde uitwerking as wat beoog word. Daar is groot probleme van besoedeling, armoede, plastiek en verpakkinggebruik, wat aangespreek moet word. Sy kan eerder ‘n veldtog begin en haar energie en geld op ‘n praktiese projek spandeer.

 12. Rebbeltje zegt:

  Iemand moet er opstaan…maar of dit de manier is?
  Fijn weekend

 13. In de kern heeft Greta gelijk, groot gelijk!

 14. omabaard zegt:

  Haar denken is niet genuanceerd, maar ze gaat wel 100% voor haar doel. Gelijk heeft ze – naar mijn bescheiden mening- niet altijd, maar een jong meisje met die idealen mag er wel zijn.
  Alleen….. hoe gaat ze dit volhouden??

 15. ik heb er met bewondering , maar ook met enige wrevel naar gekeken
  je moet het maar doen om zo de aandacht op een probleem te vestigen
  maar zowat iedereen de schuld geven, is er ver over…

  een 16 jarig meisje met een stoornis ( wat niet uitzonderlijk is)… hoelang houdt ze dit vol ?

  in hoeverre wordt ze “gebruikt”?

  ik vrees dat haar toon, het beoogde doel schade eerder schade toegebracht heeft

  groeten

 16. Ik had dit nieuws gemist, maar ga het eens opzoeken van die Greta.

 17. Bertie zegt:

  Dit antwoord op Greta spreekt me maar matig aan, al klinkt het ogenschijnlijk plausibel.
  Een andere, genuanceerdere toon was wellicht beter geweest,

 18. Sjoerd zegt:

  Wellicht heeft Greta wel gelijk…. Maar ik denk dat het in de mens zit, hebben, hebben, hebben, Niet de ander maar wijzelf. We zijn erdoor gegrepen, wederopbouw na de oorlog en als het dan een beetje beter gaat, schieten we door. Voor ons is dit de gouden eeuw… De gevolgen, dat zien we later.

 19. hanry zegt:

  Tja, wat zal ik zeggen.
  Ik kijk in de spiegel en zie mijzelf in de ogen.
  Wat ben ik? Wie ben ik?
  Nee, ik ben niet boos.
  Ik ben verdrietig.
  Waarom hebben ‘ze’ mij nooit verteld dat ik alles stuk maak.
  Nou ja nooit. Veel te laat vertelde ze mij dat.
  Of nou ja, veel te laat zag ik dat in.
  Boos zijn op een ander terwijl je er zelf wat aan kan doen, is zinloos.
  Tijd voor actie in eigen leven!

 20. Koen zegt:

  Waarom al deze negatieve energie op de ‘boodschapper’ wordt gericht, begrijp ik niet. Of ze bij deze speech de juiste toon heeft aangeslagen durf ik ook te betwijfelen. Ze heeft toch gelijk dat ‘onze generatie’ aan de beleids-knoppen zit. De jongere generatie erft toch (zoals elke generatie) wat hun voorgangers hebben achtergelaten. En daar is ze boos over. Zij heeft die lachgaspatronen of de elektrische fiets niet bedacht … Zij heeft niet … enzovoort. Nee, dat heeft onze generatie …

 21. ms zegt:

  Goed, ik wou het er ook over hebben, maar je loopt inderdaad het risico om in het verdomhoekje geduwd te worden.

  Ik vind ook dat er wat moet gebeuren, maar ik herinner me wel dat er jaren geleden geen vis meer in onze rivieren zat, dat waren open riolen. Hoe lang geleden? Ik denk dat het eind jaren ’70-begin jaren ’80 was dat het bewustzijn kwam. Onze generatie dus. Ondertussen wordt er terug gevist. Natuurgebieden worden terug in ere hersteld.

  Maar! Dat is milieu. Klimaat is iets anders. Hoe dat moet opgelost worden, weet ik niet. Greta ook niet.

  Maar wat ik over Greta denk is het volgende: ze leest volwassenen de les, ze gaat ondertussen niet zelf naar school. Maar als ze rotopmerkingen krijgt is ze een kind? Dat noem ik van twee walletjes eten.

  De dinosaurussen zijn ooit uitgestorven omdat het klimaat veranderde. Misschien sterven wij nu ook uit en herstelt de aarde zich langzaam. Maar geld inzamelen en fondsen werven gaat niet helpen.

 22. Karel zegt:

  mogge Suske
  dit is iets wat ik ook zou delen , zag het niet op smoelenboek nog
  maar ik sta geheel achter dit schrijven , mag ik ook wel
  gebruik geen lachgas en ballonnen , gebruik weinig stroom enz enz
  denk dat ze graag in de belangstelling staat

  regenachtige groet

 23. shivatje zegt:

  Als ik haar foto in de krant zag kreeg ik er angst van. hahahahaha

  Aum Shanthi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.