1976 : de lange hete zomer !

De eerste dagen van januari raasde een zware storm over de lage landen, en richtte overal ernstige schade aan. In de Belgische gemeente Ruisbroek overstroomde de rivier de Rupel en zette de huizen van 800 gezinnen onder 4,5 m water. Nadien heeft het van februari tot juli haast niet geregend.
Een stationaire anticycloon boven Oost-Europa veroorzaakte in de maand juni een uitzonderlijke hittegolf. De gemiddelde temperatuur steeg tot 19,6° (normaal 14,9°) en het aantal uren zonneschijn liep op tot 305 (normaal 197). Een en ander veroorzaakte catastrofale situaties in de landbouw. Door uitputting van de waterlagen werd op vele plaatsen het drinkwater gerantsoeneerd.

De veertien jaar oude gymnaste Nadia Comăneci uit Roemenië zorgde tijdens de Olympische spelen in Montreal voor een sensatie door haar prestatie op de brug met ongelijke liggers, zij kreeg voor het eerst de perfecte score 10.0. Uiteindelijk zou zij zevenmaal een 10.0 scoren. Zij behaalde in totaal driemaal goud, eenmaal zilver en eenmaal brons.

Album top tien
Het Gebeurde In Het Westen – Ennio Morricone
Desire – Bob Dylan
The Best Of Abba – ABBA
First Of All – Pussycat
No 7 – Julien Clerc
Beautiful Noise – Neil Diamond
Introspection 2 – Thijs van Leer
Black and Blue – The Rolling Stones
Vroeger of later – Robert Long
10 Powerful People – Gino Vannelli

 

Na de begrafenis van tante Martha gaat het leven voor nonkel Juul verder. Regelmatig komt hij bij ons over de vloer . De neergeschoten wilde konijnen liggen dan buiten op een hoopje naast zijnen tweeloop terwijl hij enkele kopjes koffie achterover giet. Met hem erbij is het nooit vervelend. Op een dag komt onze buurvrouw langs terwijl hij aan tafel zit. Hij bekijkt haar goed. Het is haar aan te zien dat zij niet op haar gemak is met zijn belangstelling. “Heb ik je niet bij den Ollander gezien ?” raspt zijn oude doorleefde stem. Nu wordt ze helemaal rood. Grijnzend kijkt hij haar aan. “Daar hebben ze goed spul, nietwaar ?” “Ik begrijp niet wat je wilt zeggen” reageert ze met snedige stem. “Ik heb je wel gezien zulle, daar aan den toog met je korte rok. Ge kon tussen uw benen kijken tot aan uwen slokdarm”. Hij proest het uit. Dit is niet naar haar zin en vlug maakt ze dat ze wegkomt. Nonkel Juul weet maar al te goed wat hij gezien heeft. “Nog wat koffie ?” vraagt mijn moeder. Aan de blik in haar ogen te zien begrijpt ze niet goed waar de conversatie van daarnet over ging.

Radio Veronica is al een tijdje uit de ether en hetgeen Radio Mi Amigo brengt kan maar met mate mijn honger naar muziek stillen. Gelukkig zit vanaf 19 uur Radio Caroline op dezelfde frequentie uit te zenden. Geen hitjes van 13 in een dozijn maar langspelers met nummers die veruit de 4 minuten overschrijden. In dat jaar ontdek ik hetgeen men nu classic rock zou noemen.

Op een van die avonden hoor ik op mijn transistor plots een lied dat ik niet ken, maar me toch meteen naar de keel grijpt. Vlug luisteren wie dat kan zijn. Tussen de atmosferische storingen in hoor ik de Engelstalige radiomaker zeggen dat dit Led Zeppelin is met Rock n Roll, het openingsnummer van een binnenkort te verschijnen live elpee. Rond die tijd had ik niet eens een volwaardige platenspeler, maar ik was flink aan het sparen om me er ene te kopen.
Een paar weken later las ik in Muziek expres dat de plaat eindelijk op de markt was. Mijn fiets genomen en naar platenwinkel “ Klup” gereden. Ze lag er inderdaad in één van de bakken. 450 Belgische franken betaald en tevreden naar huis, ook al had ik nog steeds geen platenspeler.

Dit wordt vervolgd in 1977.

 

Groetjes.

 

🙂

 

 

 

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

16 reacties op 1976 : de lange hete zomer !

 1. fietszwerver zegt:

  dus de platen waren er voor de speler 🙂
  nonkel Juul was dus altijd al een kwajongen en een liefhebber van café en mooie vrouwen 😉
  en natuurlijk zijne 2loop en konijnen
  nu met de warmte van toen moest je die niet te lang buiten laten liggen
  ik zie bekende namen , maar de herinnering loopt mank

 2. fietszwerver zegt:

  ja ook hier een flinke wind , maar ook nog droog
  had een ontbijt van eieren en bacon dus zit goed op de fiets aanstonds als ik de wijken van reclame voor zie 🙂
  niks mis met nonkel Juul toen en nu 🙂
  geniet de dag

 3. John zegt:

  Dit jaar zullen we ook wat zwarte sneeuw zien. Hongersnood in Afrika is al begonnen en zal erger worden.
  Thin Lizzy. Een band die het altijd zal blijven doen voor de oortjes.

 4. Anoniem zegt:

  Nadia Comăneci … staat mij nog helder voor de geest 😉

 5. sjoerd zegt:

  Nadia had nu niet meer mee mogen doen. Zij was er o.a. de oorzaak van dat men nu een minimum leeftijd van 16 jaar hanteert.

 6. Ileana zegt:

  Te rog să ai o zi bună!


 7. Billy zegt:

  wij zaten dat jaar een maand aan zee op camping in de Panne. Heb er bij die hittegolf een zonneslag op de voeten aan overgehouden. De vellen vielen er zo af!
  Schitterende muziek toch weer!

 8. Jaixy zegt:

  Geweldig!! De platen waren er eerder dan de speler. Wauw echt te leuk

 9. Kakel zegt:

  De LP kocht je terwijl je nog geen pick-up had. Jij bent een ware liefhebber!
  Als nonkel Juul mij zo had toegesproken, had ik ‘m in het gezicht geslagen. Aan de andere kant: ik droeg/draag geen te korte rokjes 😉
  De hittegolf herinner ik me nog…
  Lieve groet

 10. ” the long hot summer” herinner ik me nog heel goed..

  een LP voor de platenspeler, je was je tijd vooruit Suske

  prettige dag

 11. A v/d Aa zegt:

  1976 was een heet jaar, op de flat waar wij woonde was het niet uit te houden, drie maanden aan het strand doorgebracht,…….. en het gebeurde allemaal in het westen ….. 😉

 12. rietepietz zegt:

  Gewéldig dat behang in je kamer, zo helemaal jaren 70 en wat wás het leuk plakken met die grote patronen. Die warme zomer herinner ik me goed al waren er in de jaren 70 vrij véél warme zomers. Leuk dat nonkel Juul hier even in “levende lijve” langs komt!

 13. Dat is toch wat voor zo’n meisje… ik zou dat bij mijn kinderen niet willen hoor. Van die warmte weet ik niet zo heel veel. Ik ging dat jaar na de zomervakantie naar de kleuterschool.

  Love As Alwyas
  Di Mario

 14. Frank-103 zegt:

  Die oefeningen op de mat daar heb ik nooit naar gekeken, en nu ik het filmpje heb gekeken weet ik ook zeker dat ik daar niks aan gemist heb, dan is de 10 km schaatsen nog boeiender! Overigens heb ik die ook alleen een keer gezien toen ik ziek in bed lag.

 15. hanry zegt:

  De tijd toen ik nog dacht dat niemand kwade bedoelingen had.
  Inmiddels weet ik helaas beter.

 16. meninggever zegt:

  1976, wat een tijd geleden. Ik zat toen nog volop in de chartering van vrachtvliegtuigen en de afhandeling van die dingen op Maastricht en Luik Airport. Altijd laat, altijd hard werken met vaste deadlines. Nigeria was toen een probleemgebied. Er lagen een paar honderd schepen voor de havens daar en broodnodige spullen moesten er heen. Dat was mijn rol. Vliegtuigen vol, die kant op sturen. Het was meteen het laatste volle jaar dat ik het Schipholse bedrijf ondersteunde. Van al die feiten uit die jaren herinner ik me daardoor maar weinig. Te hard voor gewerkt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.