1975 : Van katholiek naar humanist.

Oprichting van het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft door Bill Gates en Paul Allen.
In Cambodja nemen de Rode Khmer de hoofdstad Phnom Penh in. Generaal Lon Nol en zijn regering vluchten naar het buitenland. Premier van de nieuwe regering wordt Pol Pot.
Een groep Zuid-Molukse jongeren kaapt een trein vlak bij het Drentse dorp Wijster. Machinist J. Braam, die verzet pleegt, wordt gedood. De passagiers F. Bulter en E. Bierling worden geëxecuteerd om de eisen van de kapers kracht bij te zetten. Een lange patstelling begint.

Album top 10
Vroeger Of Later – Robert Long
Het Gebeurde In Het Westen – Ennio Morricone
Nana’s Book Of Songs – Nana Mouskouri
Sailor – Sailor
Paloma Blanca – George Baker Selection
Good Old Boys – Randy Newman
Tubular Bells – Mike Oldfield
One Of These Nights – The Eagles
Tumbleweeds – The Tumbleweeds
24 Carat Purple – Deep Purple

Dit jaar verander ik van school : na vier jaar bij de broeders ga ik naar een “staatsschool”. Een oord des verderf zoals sommigen onderwijs zonder paters en nonnen toen beschouwden. En ramp : jongens en meisjes in één klaslokaal! Hoe diep kan men zakken !

Een groep meisjes komt op mij af. Ik herken hen direct. Het is de tweeling uit de andere straat met hun vriendin Tine die vlak naast hen woont. Dik blond haar bedekt een deel van het gezicht van de tweeling en hun lippen lijken op die van Mick Jagger. Tine is dan weer een echte jongen met kort zwart haar en hese stem. Er zijn enkele meiden bij die ik niet ken. Een van hen heeft een kapsel zoals Linda Mccartney en de neus van Barbara Streisand. Net als haar vriendinnen draagt ze een spannende jeans en eveneens een jeansjasje. Ik sta tegen de muur van het gymlokaal, dus ontsnappen is niet meer mogelijk.

Met nieuwsgierige blik komen ze rondom mij te staan. “Jij hier ?” vraagt Tine met haar hese stem. Een meisje met dik krullend zwart gekleurd haar en ogen als die van een kat vraagt of ik “Led Zeppelin” ken. Ik knik; “Welke elpee’s heb je ?’ vraagt één van de tweelingmeisjes die Heidi heet. “Heb ik niet” antwoord ik met onzekere stem ‘maar ik luister wel naar radio Caroline en daar hoor ik Led Zep soms.” De meiden knikken goedkeurend. “Noem een groep uit de top 30 die je goed vind” vraagt de andere tweelingzus. “The Sweet” flap ik er uit. “Fox on the run, ik ben een vosje” grijnst het meisje met de kattenogen terwijl ze doet alsof ze haar nagels scherpt. Ze knikken goedkeurend naar elkaar en gaan weer verder; Gelukkig klinkt daar de bel.

Ik ben het al goed gewoon op de nieuwe school. Naast mijn eigen klas heb ik ook de leerlingen van haartooi en kleding leren kennen. Sommigen, zoals de meisjes uit mijn buurt kende ik al van voordien. In haartooi zitten ook enkele jongens. Eén van hen, Patrick is wel een hele speciale. Met zijn lange gestalte en vuurrode kop haar valt hij zo al op. Tijdens de vrije momenten op de speelplaats trekt hij alle aandacht naar zich toe. Dan doet hij alsof hij een koningin is of een filmster. Met zo iemand in de buurt valt er steeds iets te beleven.

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

16 reacties op 1975 : Van katholiek naar humanist.

 1. sjoerd zegt:

  In 1975 ben ik getrouwd… Een mooi jaar.

 2. Frank-103 zegt:

  Ik zat toen ook op de lagere school, een openbare school, jongens en meisjes. Mike Oldfield, George Baker en de treinkapingen weet ik ook nog. In Wormerveer was een wijk alleen voor Molukkers gebouwd, daar was het erg onrustig. Daar mochten wij niet komen.

 3. die treinkaping herinner ik me nog heel goed …
  en als “humanist” was je zeker niet slechter af

 4. Billy zegt:

  er komen me heel wat bekende feiten voor in dit logje, Suske!
  En ook qua muziek.
  Ik was indertijd enorm fan van Status Quo, heb ze zo’n 5-tal keer gezien.
  Mooie albums ook in je lijstje!

 5. fietszwerver zegt:

  ik was op avontuur in Canada als 25 jarige , alles ging alles was mogelijk , betaal er nu voor 🙂 12 % AOW gat
  die kaping toen is nog steeds af en toe in het nieuws 😦

 6. rietepietz zegt:

  Lijkt me helemaal niet makkelijk om ineens in een gemengde klas te zitten na een deel van je kinderjaren strikt gescheiden les gehad te hebben.
  Die kaping was angst aanjagend en herinner ik me nog goed!

 7. Merel zegt:

  Ik heb altijd bij nonnetjes gezeten

 8. Jaixy zegt:

  Ik hoop dat je op deze school beter op je plekje zat…
  Minder pestgedrag… Hoop ik

 9. marjolijn1 zegt:

  De treinkaping toen was een verschrikking.

 10. Lekker nummer dat van Sweet, dat kende ik nog niet. Die treinkaping. Ik heb dat toen niet echt meegekregen, daar was ik nog te jong voor. Maar ik weet het wel.

  Love As Always
  Di Mario

 11. Kakel zegt:

  Oh, dat herinner ik me nog…en dat…en dat! Heel veel herkenning, vooral de treinkaping is blijven hangen. Doet me deugd te lezen dat je van school veranderd bent en je draai gevonden hebt.
  Lieve groet

 12. realjager zegt:

  Ik was toen 3 maar dat queen nummer vindt ik wel erg lekker nog steeds!

 13. zon-nebloem zegt:

  1975, voor mij het jaar van de chirofuiven, en natuurlijk draaiden ze dat daar allemaal.
  Je bent weer terug in blogland, hopelijk ben je genezen?

 14. gerdaYD zegt:

  Jij gaat ondanks dat nare ziek zijn, verder met je jeugdherinneringen én het plaatsen van al die mooie muziek uit je jeugd. Bedankt Suske, dit lees ik graag, zo kan ik me jou wat beter voor de geest halen, want als je iemands verleden kent gaat dat een stuk beter.
  Blijf je goed verzorgen hé en probeer er ondanks alles toch een fijne zondag van te maken!

 15. John zegt:

  Queen is voor mij de meest uitspringede clip. Hoewel het leuk was Status Quo weer eens te horen.
  Je hebt trouwens een geheugen als een flatgebouw.

 16. hanry zegt:

  Zeer interessant 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.