Een beeld van een beeld met Sint-Idesbald.

Een “beeld van een beeld”, en dat 12 maanden lang. Het maakt niet uit waar de foto genomen is, of in welke omstandigheden, zolang het maar gaat om een foto van een object dat valt onder de categorie “beeldhouwkunst”. Het is uiteraard de bedoeling dat je de foto voorziet van wat beknopte uitleg. Je kunt eventueel ook kiezen voor een bepaald thema (bvb. religieuze beelden, abstract, voorkeur voor een bepaald materiaal enzovoort). Je bent ook vrij om te kiezen op welke dag je de foto plaatst, zolang het maar maandelijks gebeurt.

Foto1674

Deze keer een foto van het standbeeld dat vlak voor Eva’s school staat.
De school is naar deze heilige genoemd.

Geboren als Idesbald Van der Gracht werd hij kanunnik van de Sint-Walburgakerk (Veurne). Hij had een degelijke theologische en liturgische scholing genoten. Rond 1140 werd hij monnik in de jonge abdij van Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen te Koksijde. Hij kreeg er de functie van portier. Later werd hij cantor: hij organiseerde de liturgie en beheerde de liturgische boeken van de abdij. Toen abt Albero vertrok in 1155 uit de Duinenabdij, koos de gemeenschap Idesbald als derde abt. Onder zijn leiding kwam de abdij tot bloei; hij liet schepen bouwen om wol vanuit Engeland te importeren voor de lakennijverheid. In 1167 nam Idesbald ontslag als abt van de Duinenabdij. In datzelfde jaar overleed hij.

O.C. Sint-Idesbald is één van de orthopedagogische centra in België die tot de groep van Broeders van Liefde behoort.
De vzw Provincialaat de Broeders van Liefde is de initiatiefnemer van talrijke centra, voorzieningen en scholen in binnen- en buitenland. Meer informatie vindt u terug op de site http://www.fracarita.org.

Sint-Idesbald is een dorp in Koksijde, gelegen aan de Vlaamse Kust, meer bepaald de Westkust. Het badplaatsje heette oorspronkelijk Zeepanne-Baden, maar werd later genoemd naar Sint-Idesbald, de derde abt van de abdij van de cisterciënzers, Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen.
In de volksmond wordt het dorp Baaltje genoemd. Het is een kunstenaarsdorp, het “Latem-aan-zee”, met enkele musea waarvan dat van de wereldberoemde surrealistische schilder Paul Delvaux het bekendste is. Nergens ter wereld kan men zoveel werken van hem vinden, waaronder enkele topwerken. Daarnaast kent het badplaatsje de laatste jaren een enorme groei op toeristisch vlak en tal van vervallen villa’s worden gerestaureerd of vervangen door witgeschilderde luxeappartementen met rode dakpannen. Daarom wordt het ook soms het “Zoute” van de Westkust genoemd.

Zo zie je dat een foto met een oude GSM veel stof tot bloggen kan opleveren.

Groetjes.

🙂

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

11 reacties op Een beeld van een beeld met Sint-Idesbald.

 1. gerdaYD zegt:

  Inderdaad, jij met de interessante tekst en de foto van je ‘oude’ gsm leverden niet alleen stof voor je blog, maar maakten ons weer wat wijzer bovendien!
  Maak er een beeld van een dag van Suske!

 2. bentenge zegt:

  Leerrijk ! Beetje meer diepte dan twee oppervlakkige worstelende naakte mannen.

 3. Dat is nog een hele tekst wat er achter zo’n beeld hangt. Hoeveel van de leerlingen zou dat echt weten.

  Love As Always
  Di Mario

 4. fietszwerver zegt:

  ik denk dat er weinig leerlingen of anderen zoveel weten over dit beeld
  wij weer wat geleerd ook , toch ook een vraag nog
  je spreekt van de Vlaamse westkust , mag dom klinken , maar bij mijn weten liggen alle kusten van geheel Belgie in het westen , toch
  geniet de dag

 5. A van de Aa zegt:

  Ben benieuwd wat die doede man van de huidige tijd ervan zou vinden, ruim 9 eeuwen later

 6. John zegt:

  Ook oude Gsm’s kunnen mooie foto’s maken. Vaak hebben ze alleen wel moeite met foto’s als het donker is, of weinig licht. Toen je deze nam was er volop zon aan de blauwe lucht te zien.

 7. sjoerd zegt:

  En je hebt je weer keurig aan je beloftes gehouden met dit verhaal. Het maakt niet uit met welk toestel… Deze is nog goed gelukt ook.

 8. rietepietz zegt:

  Kan nooit kwaad als er een Heilige over je kinderen waakt.

 9. Kakel zegt:

  wat een leuk blog. Deze foto bevalt me stukken beter dan naakte beelden.
  Bijzonder wat een mens al niet voor elkaar kan krijgen, hè? Idesbald heeft zijn beeld wel verdiend.
  groetjes Kakel

 10. Frank-103 zegt:

  Zou zo’n beeld nu ook een beetje lijken, als je die knakker op straat tegen komt dat je dan direct hem herkent? Of hebben ze gewoon het silhouet genomen van een bekende voetballer, om zo’n geestelijke er niet te suf uit te laten zien? Hachelijke kwestie lijkt me!

 11. Anoniem zegt:

  Dat beeld ken ik al van toen ik rond de acht jaar oud was.Mijn nonkel werkte in de wasserij en was tevens haarkapper in het instituut,en dit in de jaren 60/70 .Ik had graag wat oude fotos gezien van die periode.
  Ik had ook een nonkel die broeder was bij de Broeders van Liefde .Bijna tot aan zijn dood was hij werkzaam als verpleger in een instelling te Manage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.