Brief aan mijn zestienjarige zelve van lang geleden.

1934246_136153202457_6645542_n

Beste mezelf van lang geleden,

1976, het jaar van de lange hete zomer.
Gek als ik bedenk welke mensen er dan geboren werden in dat jaar die nu een rol spelen in mijn huidig leven, maar door jou als nutteloze krijsende wezens aanzien worden, tenminste moest je ze weten geboren worden, maar ze zijn nergens te bespeuren in je leefwereld.

Als zestienjarige is het leven toch wel gemakkelijk te noemen als je dat vergelijkt met wat de zestienjarigen in 2015 meemaken. Je leeft comfortabel te midden van je ouders en buren. Doe je het goed op school dan studeer je verder, gaat het niet goed dan ga je op je veertiende naar de fabriek. Zo simpel is dat. Drugs is ook iets dat ver van je bed is. Om een joint te roken moet je in het Rumbeke van 1976 al een grote marginaal zijn. Nu kan je overal wel aan een pilletje geraken en als het niet goed meer gaat kan je bij kinder- en jeugdpsychologen terecht die je aan het lijntje houden terwijl ze rustig hun zakken vullen. Op dat vlak zit je dus goed in 1976 en gelukkig voor jou zal je nooit aan het spul zitten.

Deze “rust” zit echter ook vol met valkuilen. Je zoekt naar zekerheden in het leven en speelt het spel op veilig. Ik raad je aan om ook enkele risico’s in te lassen in je plannen voor later. Ook besef ik dat je het niet makkelijk zult hebben met onze ouders. Die hebben hun kinderjaren in volle oorlog beleefd en hebben door deze al dan niet traumatische ervaring alle risico’s uit hun leven verbannen. Een dak boven het hoofd en werken om te kunnen leven en sparen is hun levensdoel geworden. Zonder dat je er bij stil staat duwen ze je in dezelfde richting. Probeer een eigen draai aan je leven te geven nu je nog jong en flexibel bent.

Ik zou nog veel meer raad kunnen geven en je vertellen hoe het er in 2015 op sociaal en technisch vlak aan toegaat, maar ik vrees dat dit je petje te boven zal gaan.  Dat de groene rustige omgeving waar je nu woont zal veranderen in een dorre industriezone is slechts een tipje van de sluier. Ook veel andere plaatsen die je nu koestert zullen verdwijnen onder lagen beton en nieuwbouw.

Ik maak me geen illusies en besef dat je niet zult veranderen ondanks mijn brief. Je bent wie je bent en daar valt niets aan te veranderen, maar weet dat je leven er niet gemakkelijker zal op worden als je je vasthoud aan zekerheden die door je ouders opgelegd worden. Probeer hoe dan ook aan hun invloed te ontsnappen want vroeg of laat zal je de rekening gepresenteerd krijgen.

Geniet nu maar rustig verder van de zomer van 1976. Als je de kans zou krijgen de vrouwelijke krijsende baby te zien te krijgen, wurg die dan onmiddellijk. Dit laatste mag als een typisch grapje van je 55 jarige ikzelf beschouwd worden. Dan adviseer ik je liever om van bil te gaan als de kans zich voordoet in plaats van je in een hoekje terug te trekken. Durf risico’s te nemen !

Tot binnen 39 jaar !

Jezelf !

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

29 reacties op Brief aan mijn zestienjarige zelve van lang geleden.

 1. chrissebie zegt:

  Allee, nu heb ik goed gezocht in die groep, maar weet begot niet waar jij zit of staat!

 2. Suskeblogt zegt:

  derde van links zittend op de grond, zwart haar bril rood hemd.

 3. sjoerd zegt:

  Toch vond ik het geen gekke tijd, we worstelde ons los van de bestaande orde, U er jij, we hadden een seksuele revolutee en de powerflower als reactie op alle oorlogen.

 4. sjoerd zegt:

  Oeps, U werd jij…

 5. Suskeblogt zegt:

  ik vind dat er op dat vlak een groot verschil was tussen Vlaanderen en Nederland. De vlaamsche jeugd was op dat vlak veel terughoudender. Misschien dat het katholieke er voor iets tussen zat? Hier kom ik later zeker en vast nog op terug.

 6. fietszwerver zegt:

  leuk om terug te gaan naar het jaar ’76 , ik was toen al 26 en ver weg van de lage landen
  maar in ’66 had ik dus ook een heel fijne jeugd , goh alles kon , ook als het niet mocht hihi
  al werkte ik toen ook al voor en na school en in de vakanties op de boerderij , toch vreemd voor een geboren en getogen Amsterdammer , maar ik was tevree , ja gevreen werd er ook , niks terug trekken in een hoekje 🙂
  mooie tijd
  en nu wens ik je een mooie dag

 7. Bertie zegt:

  Mooi stukje! Verschil tussen Vlamingen en Nederlanders is er nog steeds hoor. Ik zie het als we in Zeeuws-Vlaanderen zijn, in Sluis, of in Brugge bijvoorbeeld.

 8. Suskeblogt zegt:

  Sluis, nog zo’n oord destijds. Nederlanders baten sexshop uit vol met kwijlende vlamingen. 🙂

 9. 44thwaves zegt:

  Mooi verhaal … en een mooie “Back to the Future”
  Ik zeg zelf vaak “The Future is Today”, en dat is in feite ook zo, vandaag beslissen we over morgen, doch we hebben heel weinig controle over het gegeven “morgen”
  16 jaar zijn in 1976 is niet gelijk aan 16 zijn in 2015. Wij waren wellicht minder bezorgd om wat rondom ons gebeurde, en deden niet echt de moeite om echt sociaal bezig te zijn. De eigen vriendengroep was onze cocoon … En daarbuiten ? Tja, jeugd in 2015 kunnen het zich niet voorstellen … zonder iemand te ontmoeten kan je nu zomaar een (virtueel) bezoekje brengen zonder dat je hoeft te kloppen aan de deur. Beter nog je kan zowaar bijna iedereen bereiken, en gek genoeg zal één van hen je wel van antwoord dienen via jouw twitter, facebook, of via een simpele sms ja dan neen met een ingesloten selfie.
  Maar hoe sociaal is sociale media ?
  In 1976 hadden wij ook onze hobby’s die we deelden met onze eigen (vaak beperkte) kring. In 2015 kan de wereld meegenieten van jouw hobby en jouw leefwereld.
  Is dat allemaal daarom beter ? Ik denk dat iedereen zijn jeugd en puberjaren beleefd op hun moment doorheen de tijd. Wie is beter af ? Niemand, want we zijn allemaal 16 geweest en puberen hoort er nu eenmaal bij.

 10. Suskeblogt zegt:

  Je hebt volkomen gelijk en da’s ook de reden waarom ik het niet over internet enzo heb. In 1976 is zoiets nog SF, We zijn nu eenmaal producten van onzen tijd.

 11. giselzitrone zegt:

  Einen schönen Sonntag guter Beitrag und Bild schon etwas älter Lieber Gruß Gislinde

 12. Harrij Smit zegt:

  Mooi Suske, zo’n terugblik. Heerlijk relativerend en het laat je weer eens zien hoe de ik van toen gegroeid is naar de ik van nu. Wat een wonder eigenlijk.

 13. Rebbeltje zegt:

  Een nadeel suske als je ze gelijk wurgt ontneem je jezelf de kans opa te worden.
  En dat is toch de mooiste ere titel die je kan behalen.
  Nu in 76 was ik 1 jaar getrouwd…en dit jaar dus 40 haha
  Fijne zondag en genoten van de brief aan jezelf.

 14. Suskeblogt zegt:

  Een dochter van 39 lentes heb ik niet Rebbeltje. De dame in kwestie is nu een “vriendin” van me en de andere baby vh mannelijk geslacht is nu mijn baas op het werk.

 15. Rebbeltje zegt:

  Kan erger haha..

 16. meninggever zegt:

  Als ik mijn zestienjarige ik zou willen waarschuwen voor enige risico’s in zijn leven, dan toch vooral voor het ongeremd harde rijden op een tweewieler met hulpmotor zonder helm op de bol en met nog maar weinig inzicht in het verkeer van toen. Als ik zie wat ik toen uitspookte op dat gebied…brrr…

 17. kakel zegt:

  Op mijn zestiende (1978, Rotterdam) was het een eitje om een joint of drugs te kunnen kopen. Niet dat ik het gedaan heb. Soms heb ik daar weleens spijt van, maar toentertijd was ik bang dat ik het lekker zou vinden en mezelf niet zou kunnen beheersen om de volgende joint te roken.
  Leuke foto!

 18. A van de Aa zegt:

  Ach de problemen die wij hadden als 16 jarige die willen de huidige 16 jarige niet en wij de huidige problemen niet van een huidige 16 jarige.
  Maar het waren wel tijden die tijden toen we 16 waren en zo zullen de huidige generaties ook dat idee hebben.
  En van bil gaan …. met 16 wilde je dat graag en nu ook, dus … je had toen dromen en nu droom je ook.

 19. marjolijn1 zegt:

  De 16 jarigen van toen en nu leven in twee verschillende werelden.
  Heel veel dingen zijn anders of bestonden toen gewoon nog niet en sommige zaken zijn ook hetzelfde gebleven. Een jongen van 16 is gewoon een jongen van 16.

 20. Dominic zegt:

  Het enige wat mij interesseerde toen ik 16 jaar was, zo vlug mogelijk een rijbewijs halen om met de brommer te kunnen rijden. ik weet niet hoe dat nu zit 🙂

 21. Frank-103 zegt:

  In 76 zat ik nog op de lagere school, was ik nog lang geen 16. Dromen deed ik toen van modeltreinen, overdag naar school en daarna cowboy spelen of voetballen. Dat cowboy spelen, dat doet de jeugd niet meer, die zitten achter de tv. Die hadden we gelukkig in 1976 overdag niet!

 22. logbankje zegt:

  Als 16 jarige was ons leven minder complex, we dronken cola uit een flesje en luisterden naar de radio.
  Een leven comfortabeler en veel minder gevaren dan onze ouders.
  Ja, leven gaat door. Hans

 23. mooie brief aan jezelf, suske!
  mocht je die destijds hebben kunnen lezen, je zou jezelf voor zot verklaard hebben! 😆

  ongelooflijk hoe de maatschappij intussentijd veranderd is, eh? (ik zeg bewust niet ‘verbeterd’) 😯

 24. fietszwerver zegt:

  ha die Suske
  wat een boel mooie en leuke reacties hier
  conclusie las ik ook al , een jongen van 16 toen is een jongen van 16 nu
  het was niet beter toen , gewoon totaal anders , wij konden toen dingen van nu niet voorstellen , en dat is voor hen van nu net zo
  ik werk altijd avonddiensten , en hoop morgen een uurtje extra slaap te pakken
  slaap zacht

 25. gerdaYD zegt:

  Goed dat je in je bovenstaande reactie aangaf wie van die tieners jij bent, ik zou je er niet zo een, twee, drie uithalen…
  Nog even dit: zelf vond ik als zestienjarige het leven ook niet zo leuk, je zit in de knoop met jezelf op de leeftijd hé, in welke eeuw je ook leeft…

 26. ik herkende je mee op de foto, je gezicht is nog steeds hetzelfde, alleen wat streepjes ouder 😉 en…..ik heb geteld dat we van het zelfde jaar zijn

 27. redstar zegt:

  Ik was pas veel later 16 maar het leven toen was niet zo gehaast als nu.

 28. rietepietz zegt:

  Alleen al die verkleurde kleurenfoto…… zó jaren 70 😉

 29. Billy zegt:

  wij zijn bijna leeftijdsgenoten, en ik herken veel van wat je schrijft in mijn jeugd, Suske.
  Wat is er toch veel veranderd in die tijd hé…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.