Photo Challenge 52 weeks : Alfons Blomme.

Alfons Blomme (Roeselare, 2 februari 1889 – aldaar, 10 juni 1979) was een Vlaams kunstenaar.
IMG_0848

Vanaf 1902 volgde Blomme lessen aan de Stedelijke Academie voor teken-, bouw- en beeldhouwkunst. Hij haalde er in 1909 de hoogste onderscheiding. Als toekomstig huisschilder volgde hij ook lessen aan de Nijverheidsschool. Hij zou dat beroep echter nooit uitoefenen. Blomme vervolmaakte zich aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Toen hij naar Brussel trok om te studeren, kwam hij in contact met art nouveau en het neo-impressionisme. Hij is bij deze kunststijl gebleven, ook al gingen zijn tijdgenoten over naar het surrealisme. Hij ontdekte het werk van Emile Claus en ontwikkelde een eigen pointillistische techniek. Deze was breed-pointillistisch en wordt wel eens als streepjestechniek aangeduid. Grote kleurvlakken worden niet ingekleurd maar met grote punten of strepen ingevuld. Later werd dit als ‘blommisme’ aangeduid.

IMG_0849

De Eerste Wereldoorlog bracht hij door in Nederland, in het Zeeuwse Renesse. Na zijn terugkeer won hij in 1920 de Grote Prijs van Rome. Alfons Blomme reisde veel en liet zich door zijn reizen inspireren tot landschappen, stadsgezichten en portretten van gebouwen. Schilderen was niet zijn enige artistieke bezigheid. Hij tekende ook schetsen en maakte beeldhouwwerken. Van 1935 tot 1940 was hij directeur van de Oostendse Kunstacademie.

In 1929 huwde Blomme met Kaatje de Feijter. Hij verliet na zijn huwelijk de hoofdstad voor de kustregio en vestigde zich in de Villa Martha aan de Driftweg in De Haan. Daar kwam hij in 1933 als kunstleraar in contact met Albert Einstein en diens dochter. Ze werden vrienden en Blomme mocht onder meer een portret van Einstein maken.

Blomme was een veelschilder, in zoverre dat zijn doeken door de veelvoud van hun voorkomen in waarde daalden. Soms betaalde hij rekeningen met schilderijen. Na de Tweede Wereldoorlog organiseerde hij toch nog verschillende tentoonstellingen die onder meer het bezoek van koningin Elizabeth kregen.

In december 1972 opende hij het Alfons Blommemuseum in de Ooststraat te Roeselare. Na zijn dood ging het museum, zijn werken die er bewaard werden, en de hele inboedel bij testament over naar de stad Roeselare. Het museum werd later door de stad omgevormd tot een kunstgalerij. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van zijn geboorte werd het plein op het kruispunt van de Delaerestraat en de Sint-Alfonsusstraat tot het Alfons Blommeplein herdoopt. Het plein werd verder opgesmukt met een borstbeeld van Alfons Blomme, gebeeldhouwd door de Roeselaarse Julianne Szücs.

Werk van Blomme is tevens te vinden in de verzameling van het KaZ in Oostende (de fusie van het PMMK en het MSK in Oostende), onder meer een portret van Albert Einstein en een van James Ensor.

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Photo Challenge 52 weeks : Alfons Blomme.

 1. Rob Alberts zegt:

  Ik ga eens naar zijn werk op zoek.
  Het streepjeswerk ken ik niet.
  Nieuwsgierige groet,

 2. bentenge zegt:

  Dank je wel voor de info. Neo-impressionisme, ik probeer me er iets bij voor te stellen.

 3. J@n. zegt:

  Nooit van gehoord, maar nu dus wel.

 4. Bertie zegt:

  Mooie opname met Blomme prominent in het midden. Toepasselijk ook, de bloemige plek waar zijn beeld staat 😉 Een veelzijdig man van wie ik nooit gehoord had. Van huis- naar kunstschilder, bijzonder.

 5. giselzitrone zegt:

  Danke liebe Suske gute Info ich wünsche dir einen Schönen Sonntag lieber Gruß Gislinde

 6. Rebbeltje zegt:

  Ze hebben Blomme aardig in de blommen gezet… 😉

 7. Rebbeltje zegt:

  http://blog.seniorennet.be/athea/archief.php?ID=1541908
  Waar je al niet bij uitkomt als je op zoek gaat…leuk

 8. Flavie zegt:

  Iets bijgeleerd vandaag sie!
  Mooie foto met de bloemetjes 🙂

 9. Hij staat mooi tussen de bloemen

 10. willy zegt:

  een interessant logje Suske..

  hier steek k wat van op

 11. fietszwerver zegt:

  ik ben niet zo bekend in wat ” men ‘ noemt kunst
  maar als men deze man zo eerst , zal het zeker de moeite waard zijn
  ik had tijdens mijn mooie wandeling 2 x een buitje regen
  dus zat niet echt tegen
  fijne avond

 12. Suskeblogt zegt:

  Jij ook een fijne avond Karel !

 13. sjoerd zegt:

  Ik heb eens naar zijn werken gezocht op internet. Zodat ik me een beeld kon vormen. Daar is ook nog veel te vinden over zijn vriendschap met Einstein.

 14. Ik zit toch heftig in mijn hoofd te graven waar ik deze meneer al eerder heb gezien. Dat was toch hier of heb ik nu al teveel gedronken.

  Love As Always
  Di Mario

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.