De hongerigen spijzen.

Het valt me op dat ik de laatste tijd meer en meer in contact kom met mensen en organisaties die zich op de een of andere manier bekommeren met de “minderbedeelden” en “zwakkeren” in onze maatschappij. Toeval ?

In feite begon het al toen ik vorig jaar overstapte naar het fietspunt dat uitgebaat wordt door mensen die via de kringwinkel tewerkgesteld worden. Het doel van een kringwinkel is in de eerste plaats mensen terug in de arbeidssector brengen via bepaalde begeleidingen. Dus kan je je voorstellen dat deze mensen het niet breed hebben. Over hun sociale status zullen we maar zwijgen !

Vorige vrijdag was Eva te gast op een BBQ die werd ingericht door jongeren met een beperking uit de sociaal lagere klasse. Enkele vrijwilligers zorgden voor de goede gang van zaken. Via via was Eva ook uitgenodigd ook al behoort zij niet tot de doelgroep. Maar zij viel in de smaak van de anderen en mag steeds terugkeren. Ook had zij zich goed geamuseerd. Terug in de wagen moest ik haar uitleggen waarom mensen uit armere milieus meestal lager of geen opleiding genieten. Niet zo simpel om uit te leggen maar mijn antwoorden waren bevredigend te oordelen aan de blik in haar ogen. Wel vond ze het moeilijk dat zij lagere opleiding geniet in het bijzonder onderwijs terwijl haar mama hogere opleiding genoten heeft, haar papa middelbaar en we helemaal niet arm zijn.

Aanstaande vrijdag ga ik met de vriendin die me regelmatig komt opzoeken op het werk naar de voedselbank enkele kilometers verderop. Met een bon die ze via het OCMW gekregen heeft kan bijna gratis veel eten en diverse spulletjes voor haar dochtertje en haarzelf op de kop tikken.

En om dit alles af te sluiten vermeld ik hier dat Oxfam hier vlakbij een tweedehandswinkel geopend heeft.

Ik zou nog lang en uitgebreid verder kunnen schijven over zulke groeperingen en hulporganisaties waarmee ik de laatste tijd via via te maken mee gehad heb.
Het is overduidelijk dat er heel veel mensen in deze situatie leven en van deze organisaties en vrijwilligerswerk gebruik maken.
De redenen dat mensen hiervan gebruik maken is divers,
maar ik vrees dat het niet zal verbeteren.
Wat denken jullie ?

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

20 reacties op De hongerigen spijzen.

 1. Ik vrees dat je gelijk hebt. Er is heel veel verdoken armoede. Veel alleenstaande vrouwen o.a. Hebben het niet breed zelfs tweeverdieners kunnen het moeilijk hebben. Als je in deze organisaties binnenkomt leer je direct wat armoede is en teweeg brengt.

 2. fietszwerver zegt:

  nee Suske
  dat zal zich niet snel verbeteren , eerder de komende tijd nog verslechteren , hier is het meest door de enorme bezuinigingen die de lui uit het Haagsche met gigantische salarissen , opleggen aan de gewone burger
  dus zij die al wat krap zaten vallen nu geheel op de organisaties neer die jij beschrijft

 3. Marion zegt:

  Geen toeval. Absoluut geen toeval en nee, ik denk ook niet dat het zal verbeteren binnen enig zichtbare termijn. Helaas…

 4. Rebbeltje zegt:

  Denk het ook niet…maar petje af voor al de vrijwilligers die zich inzetten voor de minder bedeelden.

 5. fietszwerver zegt:

  ja een andere tijd Suske
  en zo jammer dat men daar niet van geleerd heeft , overal is er nog steeds haat en nijd + oorlog
  ik genoot vanmiddag van de koers en ja natuurlijk ook van de winnaar , rijd Sep niet lek dan weet ik het nog niet wie van de 2 zou gewonnen hebben
  fijne avond en een gezonde nachtrust

 6. Sjoerd zegt:

  Het zal nog wel een hele tijd duren voor de economie weer op het niveau is van vele jaren geleden. En tot die tijd is het daar dat altijd de klappen vallen.

 7. Er is helaas zoveel verborgen armoede en dat in het relatief rijke Europa, schandalig eigenlijk

 8. Renesmurf zegt:

  Ik denk ook dat het altijd nodig blijft, helaas, een onderkant zal je altijd houden, om wat voor reden dan ook.

 9. J@n. zegt:

  Ook bij jullie gaat men dus stilaan over op die Amerikaanse toestanden……..Schande!

 10. marjolijn1 zegt:

  Ik vrees dat je gelijk hebt.
  De kloof wordt nu alleen maar groter, de armen worden armer, en de rijken rijker.

 11. beauninoblog zegt:

  Maar goed dat er zoveel mensen bestaan die zich inzetten voor anderen.

 12. Armoede is van alle tijden en valt helaas niet uit te roeien.

 13. madddox zegt:

  ik zie het ook niet al te rooskleurig in…….

 14. A van de Aa zegt:

  Ik vrees het ergste voor de aankomende jaren.
  Marktwerking, concurentie enz. waar onze “inteligente” elite het over hebben, en de landen mee regeren, is denk ik niet de oplossing voor de problemen die er aankomen, sterker ik denk dat die veel problemen creeeren, samenwerking en solidariteit zie ik meer heil in.

 15. gerdaYD zegt:

  Te veel verdoken, maar ook openlijk armoede… dat is het resultaat van het rauwe kapitalisme waardoor de overgrote meerderheid van de mensen op de grens, én er over, van de bedelstaf komen. Gelukkig is er het vrijwilligerswerk maar eigenlijk zou dat niet mogen: de welvarende maatschappij en vooral de rijken onder ons zouden best een stuk van hun overschot mogen delen!

 16. Di Mario zegt:

  Het land glijdt langzaam af naar beneden, maar dat zal de top niet erg vinden, als zij maar genoeg hebben.

  Love As Always
  Di Mario

 17. Billy zegt:

  het leven wordt steeds duurder, en hulporganisaties zullen nodig blijven
  Toch doet de overheid er alles aan om zoveel mogelijk kansen te bieden aan iedereen, maar om de mensen te bereiken is het niet altijd zo makkelijk

 18. rietepietz zegt:

  Je zegt aan het begin zélf eigenlijk al een klein beetje de reden waarom jij er nu meer van ziet.Dat hóeft niet te betekenen dat er veel meer arme mensen zijn bijgekomen maar dat ze nu binnen jouw zichveld zijn gekomen. Een ander ding is dat je vroeger dit soort hulp nergens kon vinden …. nú wel, en ook dat werkt in de hand dat “stille armoede” zichtbaarder wordt……denk ik!

 19. Frank-103 zegt:

  Ja, er is veel armoede, ook in Nederland en België. Ook hier hebben we een voedselbank op het dorp, en die heeft meer klanten dan ik had verwacht! Dat mensen door omstandigheden minder te besteden hebben is tot daar aan toe, het is ze meestal niet of nauwelijks mogelijk in de uitgaven te snijden. Vooral de kosten van hun huisvesting zijn moeilijk te wijzigen, en vormt een zeer groot deel van de maandelijkse uitgaven.

 20. janie1983 zegt:

  Ik ben bang dat het nog wel slechter gaat worden. Zelf zijn we wekelijks aangewezen op de voedselbank en je schrikt je kapot als je ziet hoeveel mensen er wekelijks bij de voedselbank staan. Armoede word steeds groter in dit land.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.