R.I.P. Jommeke

Toen ik zo’n 5 jaar oud was kreeg ik van mijn vader al een paar stripalbums.
Meestal waren het strips die voorheen in dagblad “Het Volk” of de bijlage “’t Kapoentje” verschenen waren.

Een van die eerste boekjes heette “De Koningin van Onderland” en de hoofdfiguur was een klein jongetje met een raar kapsel. Dit ventje heette Jommeke en later zou ik nog wel enkele albums krijgen. Toch heeft deze strip me niet lang kunnen bekoren. Zo rond mijn negende begon mijn interesse te verzwakken en bleef ik verder Nero en Suske en Wiske lezen.
Vandaag is zijn tekenaar Jef Nys overleden. Vlak daarop wist men te vertellen dat de stip gewoon verder verschijnt. De laatste jaren hadden andere tekenaars het werk van Je Nys overgenomen. Nu vind ik dit persoonlijk geen goede zaak. Kijk maar hoe flauw Suske en Wiske geworden zijn nadat anderen er zich mee gingen moeien.
Dan heb ik het liever zoals Marc Sleen deed. Toen hij stopte met tekenen stopte ook de reeks over “Nero en C°”. Wat voorbij is is voorbij en nieuwe dingen doen hun intrede.

Voor zij die van een andere planeet komen en absoluut niet weten wie of wat Jommeke is plaats ik hier een filmpje dat de draak steekt met de figuren uit de strip.

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in jef nys, jommeke. Bookmark de permalink .

10 reacties op R.I.P. Jommeke

 1. Heidi zegt:

  Ooh Jommeke…heeft ons mama nog een hele stapel van liggen van toen wij klein waren. is nu ondertussen leesvoer geworden van de kleinkinderen. waar vond je trouwens dat filmpje? prachtig gewoon!

 2. mannie zegt:

  Op zich zou een strip wel door kunnen als de nieuwe tekenaar dezelfde stijl maar behoud, vaak wordt dat niet gedaan. Suske en wiske las ik wel altijd vroeger

 3. Renesmurf zegt:

  Eigenlijk moeten stips tesamen met de tekenaar er mee stoppen.Slechts zelden kan een stipfiguur eeuwig leven.ik moet zeggen dat het Donald Duck en de zijnen, en de smurfen wel goed vergaat, dus het kan wel.

 4. Steenvast vallen mij de films tegen…. hoewel de peonschepper erg op Dick S lijken te zijn geschreven.

 5. Terrebel zegt:

  Hê verdorie! Jaren geleden al Hergé en Willy Vandersteen (hoewel ik De Rode Ridder nog immer volg en de moeder van m'n dochter(s) alle Suske's & Wiske's heeft) en nu ook al Jef Nys….:,-(

 6. Dagelijks de avonturen van Jommeke gevolgd in "HET VOLK" dat helaas ook al uigestorven is…

 7. Marco zegt:

  Kan niet zeggen dat ik Jommeke ken. Helaas weer iemand dood die veel voor de (Vlaamse) maatschappij betekend heeft.

 8. flaterfoto zegt:

  Jommeke was een echte strip voor de kleine kindjes. Plezant voor het grut tussen pakweg een jaar of zes en twaalf. Wie ouder was kon dat niet echt meer waarderen, vermoed ik. Ik toch niet meer. Al vond ik Nys wel een goeie tekenaar – al leek zijn stijl nogal 'simpel' een mens moest toch echt kunnen tekenen om dat na te doen. Dat anderen de serie verder zetten, kan al eens slecht uit draaien. Nog maar weinig series gelezen waarvan een andere auteur/tekenaar het even goed deden als de originele.

 9. Anonymous zegt:

  Jef Nijs , heeft de vlaamse jeugd leren lezen !Hij staat tussen de grootste Vlamingen ooit!Nu nog kan je Ollie betrappen met een Jommeke strip in de hand.Ze dunnen uit Francky onze " Jeugdhelden"Ollie

 10. Redstar zegt:

  Een strip die ik niet ken joph. Jammer denk ik. Welke ik wel erg leuk vond en nog is Kiekeboe.. DIe leerde ik kenden via mijn belgische vriendin die ik had..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.