verplichte schoollectuur.


iedereen heeft het ooit meegemaakt op school : de verplichte lectuur. Toen ik 15 jaar jong was zat ik op het RITO, heden ten dage bekend als het KTA.
Daar had ik een leraar nederlands die ons warm wilde maken voor de moderne schrijvers onder het motto “de oude schrijvers zijn dood, leve de levende schrijvers”. Geen boerenpsalmen van Stijn Streuvels, maar moderne verhalen van “moderne schrijvers” als waren toen : ward Ruyslink en vooral Hubert Lampo. Deze literaire stroming noemde met het “magisch realisme”. Nooit van gehoord ? dan mag u zich gelukkig prijzen. Zoiets was voor een 15 jarige gewoonweg onverteerbaar. Nu zal zoiets heden ten dagen voor de meesten onder ons onleesbaar overkomen. Gedateerd, zeg maar. Pseudo intellektueel gezever over paranormale gebeurtenissen genre je gaat door de voordeur buiten en komt in een andere tijd terecht waarna je via Freud in het bed van een onbekend bloedmooi meisje terechtkomt die al jaren je bejaarde vrouw blijkt te zijn enz.

Door al die verplichte lectuur hebben vele mensen hun zin om boeken te lezen verloren, laat staan dat ze zelf ooit nog iets zouden schrijven.
Sommige boeken worden door de heren kritici torenhoog de hemel ingeprezen. Meestal niet de gemakkelijkste voor jan met de pet begrijpbare lectuur. Als je zo’n kunstwerk dan nog eens op de middelbare school verplichte kost maakt, dan kan je wel begrijpen dat er heel wat walging bij de mensen opkomt als je aan die boeken terugdenkt.

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

12 reacties op verplichte schoollectuur.

 1. ollie zegt:

  Ollie zat daar ook! initialen van deze man aub ? Of had hij met sterren te maken ?

 2. Marco zegt:

  Lezen hoort leuk te zijn. Door die verplichte boekenlijsten is er voor velen de lol al af. Ik zelf ben knettergek op lezen, mijn zwager komt niet verder dan de verhalen van de Rode Ridder, verder alleen maar strips.

 3. Redstar zegt:

  Ja si verplichte boeken herrinner ik me wel. Echter had het bij mij niet het effect wat je hier noemt. Ik lees nog steeds, en erg zware boeken soms zelfs. Lezen is goed voor de mens 😀

 4. Waren er toen ook al mobieltjes? De meeste heeft er een..

 5. Waren er toen ook al mobieltjes? De meeste heeft er een..

 6. Greet zegt:

  Ik vraag mij nog altijd af: wat was het boek waarin de lemmingen voorkwamen? lemmingen die als ik het mij goed herinner, stonden voor iets, maar ik weet niet meer wat, die vooral naar een meer gingen waar ze dan massaal zelfmoord plegen?Ja, ook ik heb de verplichte leeslijst doorgemaakt. Gelukkig werd er 5 jaar later al iets minder aandacht besteed aan het magisch realisme. Arme Francky, iets gelukkiger ik.

 7. Renesmurf zegt:

  Het mooiste is als je de dingen zelf een beetje mag ontdekken.Iemand een smaak bijbrengen is lastig.Maar ja, je moet mensen er wel aan laten proeven natuurlijk.Toch wel een lastige kwestie.Ik ben geen boekenlezer.

 8. Mannie zegt:

  Ik heb maar 1 boek gelezen, nou ja als suske en wiske meetelt meer :). Maar op school dan maar 1

 9. Francky zegt:

  @ Ollie : Zijn familienaam was Deryckere of zoiets. Voornaam begon met G en leek op Geert of Gerard, weet ik niet meer zeker. Naar ik vernomen heb zou hij reeds overleden zijn.Verder heb ik mezelf het plezier van het lezen bijgebracht, zonder die verplichte boekenlijst of wat dan ook.

 10. deneevu zegt:

  Ik heb nog hele warme gevoelens aan mijn leerkracht nederlands… hij gaf me een tip voor het leven: Neem altijd een sinasappel mee naar het zwembad…. die kun je 'liefdevol' delen, partje voor jou, partje voor mij, binnen no time een liefje erbij :)Ik kreeg van hem de koning van Katoren ( Jan Terlouw)..het startschot om boeken te 'vreten'!!

 11. merel zegt:

  bij ons was er niet zo veel verplichte lectuur, gelukkig maar anders had ik de smaak om te lezen misschien verloren en ik lees nog altijd graag, maar wel niet van die zware kost

 12. Vna Mechelen zegt:

  Verplichte lectuur was ook voor mij een deel van de pret, bezorgde me slapeloze nachten, niet van ergernis maar om te lezen, iets wat ik ben blijven doen. Nu zoveel jaar later denk ik toch met veel plezier terug aan deze kleinigheden.
  De boeken, die toen uit de schoolbibliotheek kwamen, zou ik nu zelfs graag toevoegen aan mijn eigen boekenverzameling. Niet alleen voor de verhalen maar ook voor de herinneringen die er aan vasthangen en deze tastbaar te kunnen houden. Alles bij elkaar belooft dit nog wel wat speurwerk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.