de waarde van het bloggen

Gisteravond en vanmiddag heb ik me op het internet ledig gehouden met rondsurfen op andermans blogs. Tussendoor even iets neerschrijven op Twitter.
Op laatstgenoemde stek ontstond er deze namiddag een discussie over bloggen. Kort uitgelegd : het ging over de waarde en impact van blogs.

Nu weet ik ook wel dat men via bloggen nooit zoveel lezers aantrekt als bijvoorbeeld de mensen die artikels opsturen naar “open venster” van Humo. Daarvoor is de blogwereld te weinig gestructureerd. Er is geen reclame of andere vorm van publiciteit die ervoor zorgt dat je blog de schijnwerpers haalt. Ik vermoed zelfs dat de meesten blij mogen zijn dat ze lezers hebben.
Daarom maken sommigen samen met andere bloggers een vriendenclubje en gaan daarvoor dan ook nog andere middelen gebruiken om lezers te vinden. Zo zijn er groups van bloggers op Facebook te vinden. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik ook leid ben van zo’n group.
Anderen gebruiken dan liever MSN. Hier en daar worden zelfs blogmeetings georganiseerd. Dit alles kan niet voorkomen dat bloggen een marginaal gebeuren blijft en dat slechts enkelen een ruimer publiek halen.

Misschien zie ik het verkeerd, maar de bloggers die toch de aandacht van krant, radio enz halen werken meestal in die branche of zijn daar min of meer gekend. In hun kielzog zie je dan blogs van mensen die je gerust het etiket computernerd mag opkleven.
De overige blogs die de aandacht trekken baden meestal in een huis- tuin- keukensfeertje. En dan niet te vergeten de blogs over hobbies zoals muziek, fotografie, tuinieren enz.

Ikzelf heb me nooit veel aangetrokken van die toestanden. Ik bepaal zelf waarover ik blog. Bij het schrijven let ik er wel op dat ik het onderwerp vanuit mijn persoonlijk standpunt behandel. Wat je hier leest lees je nergens anders. Bepaalde onderwerpen ga ik bewust uit de weg of schrijf er zijdelings over. Dat is mijn eigen keuze.

De kans dat ik ooit in één of andere top 10 terecht kom met deze blog is meer dan onwaarschijnlijk. Daar is het mij niet om te doen. Wel dat IK me amuseer en dat anderen – al dan niet bloggers – dit hier ook graag lezen is voor mij meer dan voldoende.

Noot : In tegenstelling tot veel andere bloggers, heb ik WEL respect voor de toevallige – niet bloggende en evenmin reaktie neerpennende – lezers die minzaam “lurkers” genoemd worden. Het is duidelijk dat sommige bloggers zich een air van God de vader aanmeten en minachtend neerkijken op alles en iedereen die niet in hun kliekje past. Het feit alleen al dat ze hun lezers lurkers noemen zegt al meer dan genoeg over hun eigendunk.
Aan al deze “lurkers” : “dank om hier langs te komen en mijn hersenkronkels te lezen en doe mijn groeten aan nonkel Marcel”.

Nog een fijne dag.

Over Suskeblogt

Er gebeurt van alles op deze planeet en daar ben ik een klein onderdeel van. There is a lot happening on this planet and I'm a small part of all this.. A lot of fiction and non fiction on this blog. Most of the pics i use are selfmade.
Dit bericht werd geplaatst in bloggen. Bookmark de permalink .

4 reacties op de waarde van het bloggen

 1. stefflater zegt:

  Ik blog niet om massa’s lezers te hebben. Dat heb ik nooit gedaan trouwens. Met af en toe een lezer/lezeres ben ik al best tevreden. Twitter/facebook en dergelijke gebruik ik niet. Mensen komen meestal via Google toevallig op mijn blog terecht. Dat je zelf bepaald waar over je schrijft, is je volledige recht. Het zou erg zijn mocht je op je eigen blog niet mogen schrijven wat je zelf wilt. Ik vind niet dat veel mensen geen respect hebben voor lurkers. Enkel hebben veel schrijvers van blogs nu eenmaal graag dat een bezoekers eens iets na laat als bewijs van hun bezoek. Je zou toch ook niet graag regelmatig bezoek hebben thuis zonder dat je het zelf wist?

 2. Ollie zegt:

  Op je eigen blog , doet ge wat ge wilt. Het is natuurlijk interressant te weten , hoe men je blog volgt ; Ollie hoeft zo nodig geen comments te hebben.Maar het is wel leuk te weten hoe anderen op je blog reageert.Met lurkers heeft Ollie totaal geen problemen.

 3. tantieris zegt:

  Mijn punt precies 😉

 4. Elsje zegt:

  ik had tot een jaar terug geneens een teller op mijn blogs. nu wel, en ik merk dat het me toch wel bezig houdt: waarom trekken bepaalde onderwerpen meer kijkers dan andere stukjes??maar ook bij mij geldt: no problemo als u slechts lurkt (al vind ik het wel superleuk als ik soms via een omweg te horen krijg dat iemand mijn blog waardeert)…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.